Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Jedan od najmoćnijih producenata Hollywooda razotkriven kao seksualni predator

Preuzmite sliku

Producent Harvey Weinstein, jedan od najmoćnijih u Hollywoodu, zatražio je u četvrtak oprost i rekao da odlazi na “dopust” nakon niza optužbi za seksualno uznemiravanje iznesenih u istrazi New York Timesa.

– Svjestan sam da je moje ponašanje prema kolegicama u prošlosti bilo uzrokom velike boli i za to iskreno tražim oprost – rekao je Weinstein u saopćenju poslanom New York Timesu nakon objavljivanja te istrage u četvrtak.

– Premda nastojim biti bolji, znam da će put biti dug (…) Sada ću morati raditi na sebi i boriti se sa svojim zlodusima (…) Planiram uzeti dopust u kompaniji i ponajprije se baviti tim problemom – dodao je.

Šezdesetpetogodišnjeg producenta filma “Bande New Yorka” za koji je bio nominiran za Oscara za najbolji film i “Zaljubljenog Shakespearea”, za kojeg je 1999. dobio tu uglednu nagradu, optužuje više žena. Tako filmska zvijezda Ashley Judd tvrdi da ju je prije dvadeset godina, kada se s njim trebala naći za radnim doručkom, pozvao u svoju hotelsku sobu gdje ju je dočekao u kućnom ogrtaču. Pitao ju je može li ga izmasirati i gledati ga dok se tušira.

– Kako da pobjegnem što je moguće prije, a da ga ne ozlovoljim – upitala se glumica, tada na počecima svoje karijere.

Bilo ju je strah jer ipak je došla na sastanak s filmskim moćnikom, osnivačem distribucijske kuće Miramax i čovjekom koji je kao izvršni producent potpisan pod čitavim nizom najvećih filmskih hitova. Do danas, među najpoznatijim naslovima su “Pakleni šund”, “Seks, laži i videotrake”, “Engleski pacijent”, “Dobri Will Hunting”, “Chicago”, “Kraljev govor”, “Gospodar prstenova”…

– Tražio je jednu stvar za drugom. Može li me izmasirati? Kada sam odbila, pitao je mogu li ja njemu izmasirati ramena. Odbila sam i to. Pogurao me do ormara i tražio da mu pomognem odabrati odjeću za ostatak tog dana, a zatim me odvukao do kupaonice. Pitao me hoću li ga gledati dok se tušira, prisjetila se Judd.

– Odbijala sam ga na sto načina, ali uvijek bi našao novu metodu da me iznova nešto počne moliti. Sve je to bilo cjenkanje, ali cjenkanje s dozom prisile – dodala je.

Iz sobe je pobjegla nakon što mu je, kada ju je ponovno pitao da ga pipa, rekla da ako to želi, prvo mora osvojiti Oscara glumeći u nekom njegovom filmu.

– Uhvatila me panika, osjećala sam se zarobljeno. Mnogo je toga bilo na kocki, Miramax je sa sobom nosio veliki ugled – govori Judd.

Svoja je iskustva s Weinsteinom – s kojim je godinama kasnije snimila dva filma, što je prošlo bez incidenata – podijelila sa svojom majkom, koja je New York Timesu potvrdila da je tada doista razgovarala s kćerkom o tome.

Judd je u ispovijesti za magazin Variety prije nekoliko godina opisala i druge detalje neugodne situacije s Weinsteinom, ali tada nije otkrila njegov identitet. Sada kaže da je došlo krajnje vrijeme jer niz žena u filmskoj industriji o svemu govorka već decenijama, a da Weinstein sve vrijeme prolazi nekažnjeno. Dapače, zbog niza svojih ispada tokom godina postigao je najmanje osam izvansudskih nagodbi prema kojima je oštećenim ženama isplaćivao nepoznate, ali pretpostavlja se veće svote novca.

Nakon neugodnih optužbi, koje je iznio niz žena u velikoj istrazi New York Timesa, počele su pljuštati reakcije. Glumica, autorica i rediteljica Lena Dunham objavila je na Twitteru: “Žene koje su odlučile reći da su bile žrtve seksualnog uznemiravanja Harveyja Weinsteina zaslužuju naše divljenje. To nije ni zabavno ni lako. To je odvažno”. (jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje