Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jasna Đuričić o Lepoj Breni: Ona stoji ravnopravno uz bilo koju svjetsku estradnu zvijezdu

Preuzmite sliku

Jasna Đuričić je povodom 50. izvođenja predstave “Lepa Brena prodžekt” u Bitef teatru u Beogradu govorila o ovoj pjevačici, koju mnogi smatraju simbolom Jugoslavije.

“Da nije bilo pandemije, mi bismo danas slavili 100. izvođenje. Kada je krenula korona, imali smo ugovorena velika gostovanja u cijelom regionu i Evropi. Danas slavimo tu pedeseticu, ali realno, trebalo je da bude mnogo više. Brzo je prošlo. Svi volimo da igramo ovu predstavu. Prva priča o fenomenu Brene i svima nama i onome što smo živjeli i što ćemo živjeti. Publika uglavnom dolazi očekujući mjuzikl, puno pjesme i igre, ali imamo i ozbiljan dio, u kom se dotičemo nekih ozbiljnih tema”, rekla je, prenosi Kurir.

Dodala je da je Brena za nju jedan od najvećih simbola bivše Jugoslavije, kao i da ona danas ima kultni status.

“Apsolutno, ona je zajedno sa Zdravkom Čolićem simbol u punom smislu te riječi. Bilo je, čini mi se, više simbola, ali je ona jedina koja je to preživjela i dan-danas to jeste. Nikada se nije stidjela toga, pobijedila je. Ona je velika jer je preživjela sve tranzicije. Mnogi su nestali, ali njoj niko ništa ne može”, kazala je.

Smatra da je uvijek divno biti u koži osobe koja ima tu količinu pameti, samopouzdanja, vjere u ljude i život te optimističan stav prema svijetu.

“Njen pogled nije lokalan, već jako širok. Brena se nikada nije odvažila da pravi svjetsku karijeru, ona je poznata u čitavom regionu, ne samo u bivšoj Jugoslaviji. Stoji ravnopravno uz bilo koju svjetsku estradnu zvezdu, to je taj nivo. Zadovoljava svakim dijelom svog bića status svjetske zvijezde”, ispričala je.

Lepa Brena je prisustvovala premijeri ove predstave, koju su režirali Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijević. U jednoj sceni Đuričić govori o otmici Breninog sina Stefana. Naravno, pjevačica i ostatak publike su emotivno reagovali.

“Mi glumci, inače, imamo tremu, ali ovo je premijera, plus Brena dolazi. Čudna je to stvar da neko sjedi ispred tebe, a ti pričaš o njegovom životu. Malo je neprijatno. Pogotovo jer je ta žena prošla svašta lijepo i ružno i sad dolaziš i tebi je teško u njeno ime. Mi smo profesionalci, ali probili smo led. Bila je poslije toga još dva puta. Ona se samo uvuče, niko ne zna, eventualno Vlada Aleksić ako mu javi da dolazi. To je poseban doživljaj, jer se ona ponaša kao obična publika. To daje neki okvir, jer čitava sala zna da je ona tu, diše se drugačije”, zaključila je Đuričić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje