Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jasna Đuričić: “Aida” izaziva reakcije jer je dobar film

Preuzmite sliku

“Quo Vadis, Aida?” je dobar film, kaže za Nova.rs glumica Jasna Đuričić koja je od jučer ponosna vlasnica prve Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta u karijeri.

Dramska umjetnica i profesor Jasna Đuričić u bogatoj karijeri ovjenčana je sa brojnim priznanjima, među kojima je i “Dobričin prsten”, najznačajnija glumačka nagrada. Ali, od jučer je ponosni laureat prve Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koju je dobila na proslavi Dana JDP-a.

Na tradicionalnoj svečanosti koja se svakog 3. aprila održava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (izuzimajući prošlu godinu zbog vanrednog stanja) jučer je Godišnjim nagradama za višestruke uloge ovenčan glumački tandem iz predstave “Mamu mu jebem ko je prvi počeo” Jasna Đuričić i Miki Manojlović.

 • U komadu Dejana Dukovskog u režiji Slobodana Unkovskog, koji je premijerno izveden krajem januara prošle godine, Jasna Đuričić igra Bežaniju, Ikoniju, Konstancu i Dr Falusa.

  – Ovo je moja prva Godišnja nagrada u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Imam mnogo godišnjih nagrada koje sam dobijala u Novom Sadu, dok sam bila član Srpskog narodnog pozorišta. Čini mi se da sam dobila četiri-pet Godišnjih nagrada SNP-a. Ali, presrećna sam što sam dobila nagradu i u JDP-u. Jer, uvijek sam Jugoslovensko dramsko pozorište doživljavala kao svoju kuću, i igrala sam mnogo u ovom teatru – priča glumica za Nova.rs, dodajući:

  – A posebna je čast kada kao slobodan umjetnik dobiješ Godišnju nagradu nekog teatra. To priznanje uglavnom se dodjeljuje ljudima koji su dio stalnog glumačkog ansambla. I baš zbog toga ova nagrada za mene ima sasvim poseban značaj.

  Priznaje da joj je teško pala čitava ova situacija sa pandemijom, dugotrajna nemogućnost izlaska na scenu ili učešća u novim teatarskim projektima:

  – Nekako se nadam da će se od jeseni koliko-toliko situacija sa ovom pandemijom normalizovati, a naročito kada je u pitanju pozorište. Za sada, nažalost, ne radim ništa novo u teatru. Ali, od jeseni, nadam se da će biti novih projekata – ističe Đuričićeva, koja je zaokupljena i svojom ulogom profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

  I dok je publika može vidjeti u predstavama koje su već neko vrijeme na repertoaru pozorišta, Jasna Đuričić je posljednjih meseci u žiži zbog filma Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”. U brojnim intervjuima na temu ovog ostvarenja Đuričićeva je već naglašavala da film, u kome tumači naslovnu ulogu, jeste film o “Srebrenici i gubicima koji su nastali usled tog užasa” ali da ne samo srebreničke majke, već žene na Balkanu, žene majke nose u sebi “genetski zapis tih strašnih gubitaka tokom ratova na ovim prostorima”.

  Ostvarenje Žbanićeve nagrađeno je nedavno na Filmskom festivalu u Luksemburgu sa dva priznanja, a već 10. aprila ekipu filma očekuje dodjela najznačajnijih britanskih filmskih nagrada BAFTA. “Quo vadis, Aida?” nominovan je za dva BAFTA priznanja, a samo 16 dana kasnije, tačnije 26. aprila zakazana je dodjela Oskara. Ostvarenje Žbanićeve jedno je od pet nominovanih u kategoriji za najbolji strani film.

  Nažalost, Jasna Đuričić, kako kaže, neće prisustvovati ovim ceremonijama, zbog ograničenja izazvanih pandemijom, a na pitanje kako tumači izvrsne kritike i reakcije na film “Quo Vadis, Aida?” i u regionu i u svijetu, ima kratak i jasan odgovor:

  – Zato što je dobar film!

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje