Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Italijan varao pisce i ukrao više od hiljadu neobjavljenih rukopisa

Preuzmite sliku

Italijan Filipo Bernardini je priznao da je ukrao više od 1.000 neobjavljenih rukopisa, među kojima su i neki poznati autori.

Kako prenosi BBC, Bernardini se predstavljao kao predstavnik izdavačkih kuća, kako bi zavarao pisce da mu pošalju rukopise.

Dodaje se da je koristio poznavanje izdavačke industrije, pošto je prethodno bio zaposlen u izdavačkom gigantu “Sajmon & Šuster” u Londonu.

Bernardini (30) se izjasnio da je kriv za prevaru pred sudom u New Yorku, ali njegovi motivi ostaju nejasni, pošto se ukradeni rukopisi nikada nisu našli na internetu, niti je ikada tražio otkup za njih.

Presuda Bernardiniju, koga je FBI uhapsio u januaru 2022. godine, rasvetliće misteriju koja godinama muči svet književnosti, između ostalih i poznate pisce, poput Margaret Etvud, Ijana Makjuana i Sali Runi, koji su bili žrtve Italijana.

Tužioci su saopštili  da je registrovano više od 160 lažnih internet domena.

Agenti, urednici i članovi žirija Bukerove nagrade su svi bili žrtve ove prevare, u kojima im je sa lažnih mail adresa, sličnih zvaničnim izdavačkih kuća, stizao zahtjev za slanje rukopisa, među kojima je i onaj dobitnice Bukerove nagrade Margaret Etvud. (N1 Srbija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,