Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Isak Šabanović: Još uvijek nisam svjestan šta se desilo, neka magija, šta li?

Preuzmite sliku

Mladić koji nas je pred Novu 2021. godinu sve oduševio svojim nastupom nabijenim emocijama u show programu „Zvezde Granda“. Odmah je podigao je žiri na noge, a publika od tada ne prestaje da ga obasipa komplimentima i podrškom.

Čini se da je tim gostovanjem napravio prvi korak na putu do ko zna gdje. Kada se ovakav talenat otkrije, granica nema, piše CdM.

Svira klavir samo za svoju dušu, a do sada je objavio četiri pjesme: „Moj slatki anđele“, „U meni još uvijek snage ima“, „Ti moja si“ i „Šta je od nas ostalo“. Snimanje albuma je nešto što priželjkuje, a osim što pjeva Tifine pjesme, voli da podijeli i njegov citat „Živimo u Diznilendu, nadamo se hepi endu“.

Kako si ovih dana. Kako podnosiš popularnost nakon nastupa u “Zvezdama Granda”?  

Još uvijek nisam svjestan šta se desilo, ništa nije isto, još mi treba vremena da sve shvatim.

Vezano | Isak Šabanović izvedbom pjesme ‘Stipu gatibo’ raspametio Balkan 

Kako si dočekao Novu 2021. godinu? Kako je to izgledalo proteklih godina?

Poslije 10. godina bio sam kod roditelja i brata. Uživao sam u porodičnoj atmosferi i prazničnim danima. Odavno nisam sa porodicom čekao Novu godinu, jer sam uvijek imao angažmane po Crnoj Gori.

Možeš li ukratko, opisati tvoj put ka “Zvezdama”? Od samih početaka do danas? 

Muzikom se bavim od kad znam za sebe. Potičem iz muzičke porodice, moj otac je muzičar više od 30 godina, učenik sarajevske škole, đedovi utemeljivači tamburaške muzike u Bijelom Polju, tako da je muzika izabrala mene. Volim rok, bluz, jezz sve me to interesije, opušta …

Prve ozbiljnije svirke bile su nakon izlaska pjesme “Moj slatki anđele” koju sam snimio sa 18. godina. Tada sam otišao u Podgoricu na studije, gdje sam uporedo svirao i studirao, jer nisam htio da zapustim obrazovanje koje smatram najvažnijim. Završio sam Fakultet audio-vizuelnih umjetnosti, ali muziku nisam zapostavio ni jednog trenutka.

Već dugo godina se baviš muzikom… Ipak, šira javnost je za tebe tek saznala nakon nastupa u “Zvezdama Granda. Kako to komentarišeš? Zašto si odabrao baš tu emisiju da se predstaviš? Šta je odlučilo da to bude baš sad? 

Dugo mi je trebalo da se odlučim da se prijavim na audiciju, prvo što ne volim takmičenja, a onda treba skupiti hrabrosti da se pojaviš pred imenima Ex YU estrade. Na kraju sam rekao “Pa zašto da ne?” To odavno nije takmičenje folk muzike, osim toga to je najgledanija emisija na ovim prostorima pa i šire. Vidio sam priliku da se predstavim i pokažem sve što znam.

Kako se osjećaš dok si na sceni? Nama, gledaocima izgleda da dominiraš i glasom i stasom. Gdje si sve nastupao?

Volim muziku bez nje nisam kompletan, volim scenu, ali emocije su me slomile na Grandovoj pozornici. Aktivno se bavim muzikom od 15. godine i navikao sam na pozitivne reakcije ljudi, publike, ali ono što sam doživio u emisiji “Granda” ne može se uporediti ni sa jednim nastupom. Pozivi, poruke, pozitivni komentari, svi su htjeli da mi udijele komplimente, savjete, rodbina, priljatelji ali i nepoznati ljudi… Još uvijek nisam svjestan šta se desilo, neka magija, šta li?

 • Potičem iz grada gdje se skoro svi poznajemo tako da sam tu imao najveću podršku. Drugi moj grad je Podgorica gdje sam napravio prve ozbiljnije korake ka svijetu muzike, gdje imam isto toliko prijatelja, kumova… Međutim, iza mene je stala cijela moja Crna Gora nazivajući me ambasadorom muzike, neko ko je pobijedio podjele i koronu.

  Kada si posljednji put nastupio i gdje? Kako si podnio iskušenja 2020. godine, koja je za vas muzičare bila posebno izazovna?

  Posljednje nastupe imao sam u Podgorici i Pljevljima, ali zbog pandemije sve je manje svirki, druženja, gdje smo, čini mi se, mi muzičari i konobari najviše oštećeni. Teško sam to podnio kao i svi, ali opet imam podršku od porodice i brata, tako da smo zajedničkim snagama prebrodili sve prateće teškoće izazvane virusom.

  Kakvi su dalji planovi? Dobio si i neke ponude za saradnju… Šta će ti biti prioriteti ove godine? 

  Sam sebi sam zadao veliki zadatak koji treba da završim na najbolji način, volju imam, energije takođe, a ostalo vidjećemo kako će biti. Daću sve od sebe da, prvo opravdam povjerenje koje mi je Mili ukazao, a onda i da iskoristim svojih pet minuta slave koji mogu da mi promijene cijeli život.

  Koja bi bila tvoja poruka svima koji se bave muzikom, a možda im je i najvažnija u životu? 

  Slijedite svoje snove i ne odustajte nikada!

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje