Ponedjeljak, 28. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iranski sajt za slušanje muzike uklanja žene sa omota njihovih sopstvenih albuma

Preuzmite sliku

Pošto su se brinuli da će neki popularni omoti albuma negativno uticati na javnost, Melovaz je odlučio da zatamni ili u potpunosti ukloni slike prikazane na njima. Međutim, slike koje se uporno uklanjanju prikazuju žene.

Uporište za ove odluke pronašli su u strogim islamskim zakonima ove zemlje koji ozbiljno ograničavaju žensko izražavanje.

Naravno da smo svi svjesni toga da je najvažniji dio albuma sama muzika koja se na njemu i nalazi, ali omot zaokružuje tu estetsku cjelinu i postalja osnovu za doživljavanje i tumačenje te muzike. Uprkos činjenici da je riječ o široko poznatim, talentovanim i nadasve poštovanim muzičarkama, to što poziraju na donekle provokativan način, odlučeno je da se njihova slika u potpunosti ukloni sa njihovih sopstvenih muzičkih albuma koji su objavljeni na toj internet stranici, piše Lolamagazin.

I ne, nije riječ o nekoj usputnoj preradi u Photoshopu. Unajmili su prave grafičke dizajnere i zadužili ih da uklone sve fotografije žena sa naslovnih strana albuma prije nego što ih objave na svojoj stranici. I prosto i jednostavno – žene su obrisane.

Skupili smo nekoliko prikaza prije i poslije ove intervencije, pa pogledajte sami.

Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell!

  • Kygo i Whitney Houston – Higher Love

  • Beyonce – Spirit 

  • Lady Gaga – Joanne 

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , ,