Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iranski režiser ne ide na dodjelu Oscara zbog Trumpa

Preuzmite sliku

Veliki iranski režiser Asghar Farhadi, čiji film “The Salesman” je ove godine nominovan za Oscara u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja neće prisustvovati ovogodišnjoj dodjeli nagrada Američke filmske akademije.

On je danas izdao saopštenje u kojem stoji da niti on, niti bilo ko od iz njegove ekipe neće doći u SAD. Ranije je kazao da će razmisliti o ovom potezu, međutim, u članku koji je prvo objavljen u New York Timesu – odlučio je da bojkotuje odlazak u SAD.

Sve ovo se dešava zbog zabrane Donalda Trumpa o ulasku stanovnika Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena u SAD, koja je na snazi od petka.

“Kako bi ponizili jednu naciju pričavši o sigurnosti druge nije novi fenomen u historiji, i uvijek je to temelj za kreiranje novih podjela. Na ovaj način, osuđujem nepravedne uslove prema mojim sunarodnjacima i građanima drugih šest zemalja da legalno uđu u SAD, s nadom da aktuelna situacija neće biti razlog za nove podjele među nama”, stoji u saopštenju režisera.

Farhadi je kazao da neće prisustvovati – ali ni bojkotovati Oscare, jer zna da se svi članovi Akademije bore sa fanaticizmom i ekstremizmom, koji je danas prisutniji nego ikada.

Ranije, glasnogovornik Američke filmske akademije je kazao da postoji bojazan da Farhadiju neće biti omogućen ulazak u SAD zbog Trumpove zabrane, jer on posjeduje pasoš Irana.

Njegov film “The Salesman” je nominovan ove godine, a Farhadi je prvog Oscara Iranu zaradio 2012. kada je pobijedio u istoj kategoriji sa filmom “A Separation”. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje