Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Interaktivna karta pokazuje najznačajnije osobe iz svakog dijela svijeta

Preuzmite sliku

Istraživač Mapboxa i geograf Topi Tjukanov osmislio je interaktivnu kartu koja pokazuje najznačajnije osobe iz svakog grada na svijetu.

Interaktivna karta se temelji na studiji objavljenoj ove godine – naime, istraživački tim sa Sveučilišta u Parizu predvođen Morgane Laouénan izračunao je ugled osobe na temelju podataka prikupljenih s Wikipedije i internetske stranice Wikidata, prenose 24sata.

Podaci uzimaju u obzir čimbenike poput broja unosa na Wikipediji, dužinu unosa, prosječan broj pregleda za svaku osobu u razdoblju od 2015. do 2018. godine i ukupan broj vanjskih poveznica, piše Daily Mail.

Korisnici mogu vidjeti najistaknutije osobe svojeg grada ili države u četiri kategorije: kultura, otkriće i znanost, vodstvo ili sport i igre. Peta kategorija ‘sve’ otkriva ko je generalno najznačajnija osoba na nekom području.

Gledajući Bosnu i Hercegovinu na popisu najistaknutijih su Ivo Andrić, Gavrilo Princip, Vedran Ćorluka, Emir Kusturica… U susjednoj Hrvatskoj među najistaknutijim su Josip Broz Tito, Nikola Tesla, Luka Modrić, Ivana Brlić Mažuranić

Ako želite saznati ko je najistaknutiji u vašem rodnom mjestu, to možete provjeriti na LINKU.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,