Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hor ‘Bir Bošnjak’ predstavio spot za kasidu ‘Ašik Burak’

Preuzmite sliku

Kasida ‘Ašik Burak’ djelo je posvećeno bijeloj džennetskoj životinji koja je prenijela Muhammeda a.s. iz Harema Svetoga do Hrama Najudaljenijega u blagoslovljenoj noći Isre i Miradža.

Hor ‘Bir Bošnjak’ oformljen je 2016. godine pod pokroviteljstvom MZ Živinice. Ovaj, ujedno i prvi hor ilahija i kasida oformljen na području Živinica, sastoji se od 6 članova, te ono što je važno istaći jeste da je hor u ranijem periodu izdao i prvi album pod nazivom “Bir Gihan”.

Na kasidi ‘Ašik Burak’ radila su dobro poznata imena javnosti. Muziku i aranžman potpisuje sarajevski umjetnik Eldin Huseinbegović, dok je tekst djelo člana hora, Murisa Šljivića.

Glavni vokal je Agan Mušić, a u spotu se pojavljuje živinički glumac Elmir Krivalić, koji je ujedno narator teksta u spotu. Scenario i režiju potpisuje One moment production na čijem čelu je Sulejman Muratović.

Kasida koja nosi ime ‘Ašik Burak’ posvećena je bijeloj džennetskoj životinji koja je prenijela Muhammeda a.s. iz Harema Svetoga do Hrama Najudaljenijega u blagoslovljenoj noći Isre i Miradža.

Melek Džibril je dobio naredbu da u Džennetu nađe jednog buraka i dovede ga Muhammedu, a.s., kao sredstvo i način putovanja sa zemlje na nebesa. Između 40 000 buraka (namijenjenih kao jahalice poslanicima i vjerovjesnicima), Džibril je zatekao jednog koji se izdvajao od svih ostalih. Plakao je, nije jeo niti pio. Razlog tog njegovog stanja bila je duboka čežnja za Muhammedom, a.s., i susret sa njim. U blagoslovljenoj noći Israa njegova želja se ostvarila.

Burak je bio bijela životinja veća od magarca a manja od mazge, sav od dragulja, miska i ambera, uzde su mu bile od bisera, prekrivač od džennetskog brokata, a jedan korak ovoga stvorenja prelazi onoliku razdaljinu koliko Burak očima vidi. Zbog ovih osobina nazvan je burak (od riječ berk – munja), a zbog jačine svoga sjaja i blistanja; ar. berīk (Nevevi). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje