Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Holivudski glumac investitore prevario za više stotina miliona dolara

Preuzmite sliku

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) uhapsili su glumca Zach Averyja jer je navodno osmislio šemu kojom je investitore prevario za više stotina miliona dolara, saopštile su danas vlasti.

U saopštenju se navodi da je Zach investitorima govorio da će njegova kompanija “1uMM” otkupiti prava za distribuciju filmova i licence od kompanija “Netflix” i “HBO” ali on u realnosti nije bio u poslovnim odnosima ni sa jednom od ovih firmi.

U saopštenju iz kancelarije državnog tužioca za centralni okrug Kalifornije navodi se da je on umjesto toga vodio kompaniju kao piramidalnu šemu i dobijeni novac od novih investitora koristio za isplatu starih.

On je pomoću ove šeme uzeo više od 690 miliona dolara. Ministarstvo pravosuđa navodi da je prevara krenula 2015. godine i da još treba da isplati 227 miliona dolara koje su mu dale “žrtve”.

On je, navodno, koristio novac za luksuzni život, poput odlazaka u Las Vegas, kupovinu kuće vrijedne šest miliona dolara i plaćanje jednog slavnog dizajnera.

On je optužen za prevaru i mogao bi se suočiti sa 20 godina zatvora, ukoliko bude proglašen krivim. Averyjovo pravo ime je Zachary J. Horwitz.

 

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje