Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Harvey Weinstein osuđen na 23 godine zatvora

Preuzmite sliku

Američki filmski producent Harvey Weinstein osuđen je na 23 godine zatvora za zločine silovanja i spolnih napada, odlučio je u srijedu sud na Manhattanu u New Yorku.

Zakonski minimum za zločine koji mu se stavljaju na teret je pet godina zatvora i toliko su zatražili odvjetnici bivšeg holivudskog producenta od suca Jamesa Burkea.

Sudac Burke, koji je predsjedao procesom, saslušao je prije izricanja kazne obraćanje samoga Weinsteina te dviju žena koje su ga teretile za spolna zlostavljanja.

Porota je 24. februara odlučila da je nekad jedan od najuticajnijih producenata kriv za seksualni napad, ali je oslobođen krivice po najtežoj tački optužnice da je seksualni predator po kojoj je mogao dobiti doživotni zatvor.

Proglašen je krivim za seksualni napad na bivšu asistenticu Mimi Haleyji 2006. te za silovanje Jessice Mann, bivše glumice, 2013.

Pokret #MeToo koji je nastao kao platforma protiv Weinsteinovih zlostavljanja i proširio se cijelim svijetom, odmah je u srijedu pozdravio izrečenu kaznu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,