Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hana o ratnom djetinstvu: Jela sam konzerve od kojih su mačke umirale i keks star 40 godina

Preuzmite sliku

Hana Hadžiavdagić sa pratiocima podijelila je iskustvo i sjećanje na svoje ratno djetinjstvo i odrastanje u opkoljenom Sarajevu.

Naime, Hana je na nekoliko Instagram storyja podijelila kratku biografiju kako bi upoznala svoje pratitelje, kojih ima vipe od pola miliona, o svom odrastanju i životu kakav je bio za vrijeme rata u BiH.

Hana se najprije prisjetila ranog djetinjstva za koje kaže da je bilo divno, razigrano i bezbrižno. Iako je dijete razvedenih roditelja, influencerica kaže da je zbog toga imala samo privilegije poput poklona s obje strane, dva ljetovanja… No sretno djetinjstvo je brzo prekinuo rat u Bosni i Hercegovini i okupacija glavnog grada.

“Imala sam samo sedam godina i skoro završen prvi razred osnovne škole kada je Sarajevo okupirano. Sarajevska opsada sa 1.425 dana jedna je od najdužih u povijesti modernog ratovanja”, pojasnila je Hana svojim pratiteljima.

  • “Cijeli rat ostala sam u Sarajevu i s ponosom za sebe kažem da sam dijete opkoljenog Sarajeva. Pohađala sam osnovnu školu u podrumu, učila čitati i pisati uz svijeće. Jela kekse stare 40 godina (zalihe iz Vijetnama) i Ikar konzerve od kojih su čak i mačke umirale, a maštala o čokoladi”, nastavila je Hana.

  • “Sakupljala sam metke, gelere i čahure po dvorištu, jer za druge igre nažalost nisam imala vremena. Pišem vam o ratu jer želim da znate koliko ste sretni svi vi koji danas odrastate i živite u boljem vremenu, a svako vrijeme je bolje od te duge, krvave, strašne i izgubljene četiri godine. Bez obzira na sve, ja sam kozmopolita, građanin svijeta… Naučena i odgojena da volim pa čak i one koji me povrijede. Ljude ne dijelim po nacionalnosti, vjeri, boji kože ili seksualnom opredjeljenu, nego po dobroti i zloći”, zaključila je Hana i zahvalila se svojim pratiteljima što je prate. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje