Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hana Hadžiavdagić ljubitelje korida nazvala ‘bezubim papcima’, doživjela niz uvreda

Preuzmite sliku

Influenserica Hana Hadžiavdagić oglasila se na Instagramu, ovaj put prokomentarisala je vijest o osnivanju moderne arene za koride u Bosni i Hercegovini.

Popularna bh. influenserica često ima osvrt na društveno-politička dešavanja, a ni sada nije ostala ravnodušna na vijest o gradnji arene za koride u našoj državi.

Naime, u BiH se održavaju deseci korida, a posljednjih godina jedna od najpopularnijih je ona koja se održava u mjestu Kutanja kod Donjeg Vakufa.

Organizator te koride je Hajrudin Haseljić, vlasnik mesne industrije Bajra, koji je veliki zaljubljenik u borbe bikova pa se odlučio napraviti koridu koja će se razlikovati od svih ostalih, tako da je počeo sa izgradnjom prave savremene arene za borbu bikova, ali i tribina za gledatelje, kao i ostalih pratećih sadržaja.

Pristalica ovakve vrste “zabave” nije i Hana Hadžiavdagić, koja je oštro osudila ovaj potez Haseljića.

“Da li je moguće u 2023. da se vaš gazda bavi ovako prizemnim stvarima? Sport? Kakav sport je mučenje i borbe životinja dok primitivna masa bez zuba u glavi urliče na tribinama?”, napisala je na svom Instagram storyju označivši profil mesne industrije Bajra.

 • Jedan od zaštitnika koride i borbe bikova Hani je pojasnio način na koji se borbe realizuju:

  “Napravite proteste i pokušajte nam zabraniti imate puno pravo! 99% vas nije upućeno koliko su koride stare ovdje na našim prostorima. Ranije je to bilo malo brutalnije, rogovi su se oštrili i velike su povrede bile kod bikova, ali danas je to druga priča, naime danas postoji savez i imaju pravila. Svaki bik mora biti zdrav i pregledan od strane veterinara da bi išao u borbu. Postoji šablon gdje se rogovi tupe na 10 mm baš da ne bi dolazilo do velikih povreda. Jednostavno jači bik pobjeđuje. A vi se malo informišite ko drži te bikove, koliko košta taj jedan te isti bik i pogledajte u kakvim uslovima borave ti bikovi. Pozdrav za sve koridaše i velike humaniste!” navodi se u komentaru.

 • Pored onih koji su pokušali objasniti način i pravila borbi redali su se i pogrdni i uvredljivi komentari drugih korisnika nakon čega je influenserica ljubitelje korida nazvala bezubim papcima.

  “Zaslužili smo da nam bude gore s ovakvim narodom i mozgovima”, napisala je, te dodala:

  “Ja ne uopšte ne nerviram. Zabavljam se kad vidim koliko sam iznervirala bezube papke”.

  Inače, borba s bikovima, poznata i kao korida, tradicionalna je i kontroverzan događaj po kojem je posebno poznata Španija, a održava se i u Portugalu, dijelovima južne Francuske, te u nekim južnoameričkim državama.

  Španski je parlament, nakon peticije koju je potpisalo 180 hiljada ljudi, izglasao zakon kojim se zabranjuje održavanje popularnih borba bikova. Peticija je pokrenuta najvećim dijelom na inicijativu zagovornika prava životinja. Zakon je stupio na snagu od januara 2012. godine, ipak u praksi borbe nisu skroz ukinute s obzirom da se u određenim područjima i dalje organizuju. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje