Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

H&M će ‘plaćati’ kupcima za staru odjeću

HM
Preuzmite sliku

‘Želimo učiniti nešto dobro za okoliš’

HM

Švedski trgovački lanac H&M pokreće akciju za recikliranje odjeće. Dosad je svoj projekt, u kojem je građanima za donesenu odjeću davao bonove, provodio samo u Švicarskoj, no sada će ga proširiti i na preostalih 48 zemalja u kojima ima prodavaonice.

Poznati trgovački lanac H&M nagradit će svoje kupce koji će mu prosljeđivati staru odjeću kako bi je reciklirali, umjesto da je bacaju. Švedski lanac svoju će ideju proširiti na sve zemlje u kojima prodaje.

“Bilo koji komad odjeće, neovisno o stanju u kojem je i o brendu koji ga je proizveo, ćemo primiti. Kupac će dobiti poklon bon za svaku vreću odjeće koju donese”, poručili su iz kompanije, ali nisu pritom otkrili koliko će taj bon vrijediti. Ovaj pilot projekt isproban je lani u Švicarskoj, a sada će se, piše Local, raširiti u svih 48 zemalja gdje H&M prodaje.

‘Želimo učiniti nešto dobro za okoliš’

“Želimo učiniti nešto dobro za okoliš i biti odgovorni kada je ekologija u pitanju”, kazao je predsjednik Uprave Karl-Johan Persson. Švedska kompanija se oslanja na stručnost kompanije I:Collect koja je specijalizirana u redistribuciji stare odjeće, koja se još može nositi. Odjeća se naime, reciklira u druge proizvode kao što su tekstilna vlakna ili papir.

Statistički podaci I:Collecta pokazuju da prosječan Amerikanac godišnje baci oko 30 kilograma odjeće. Ukupno je to oko 8 milijardi kilograma, od kojih se samo 15 posto reciklira.

Net.hr / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: