Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Greške u legendarnim hitovima koje nikada ne biste primijetili

Preuzmite sliku

Snimanje pjesme u studiju je izuzetno naporan i komplikovan proces u kome mnogo toga može poći po zlu. Upravo iz tog razloga muzičari moraju nekoliko puta da snimaju neki instrument ili vokalni dio, kako bi dobili savršen snimak. Međutim, ponekad se pojavi greška koja je zapravo idealna, te autori žele da je ostave u finalnoj verziji.

Pretpostavljamo da niste imali razloga da obraćate pažnju do sada, ali ovo su neke od najpoznatijih grešaka u legendarnim pjesmama, prenosi nova.rs.

Led Zeppelin – Black Country Woman

Omiljeni „Zeppelinov“ album Roberta Planta je „Physical Graffiti“, a pjesma „Black Country Woman“ počinje kratkim razgovorom o kom je malo ko ikada razmišljao. Međutim, upravo taj razgovor je slučajno zalutao u pomenutu numeru. Nastao je tako što je studijska oprema snimila zvuk aviona koji prelijeće iznad kuće u kojoj je bend snimao, a članovi benda, ne samo da su snimili avion, već se čuje i njihov razgovor u kome kratko raspravljaju o tome da li će zvuk aviona ostaviti u pjesmi. Plant je na kraju odlučio – „Ostavi to“.

The Police – Roxanne

Vjerovali ili ne, najveći hit grupe „Police“ ima neplanirani dio, a to je zvuk s početka pesme, koji mnogima djeluje sasvim spontano.

Naime, oko četvrte sekunde može se čuti zvuk klavijatura i Stingov smijeh. Iako sve zvuči uklopljeno, ali se radi o tome da je Sting tokom snimanja slučajno sjeo na klavijature koje su proizvele atonalni zvuk, pa su članovi benda odlučili da ga zadrže u konačnoj verziji, uključujući i Stingovu reakciju na nezgodu.

Pink Floyd – Wish You Were Here

Članovi ove grupe, posebno David Gilmour, poznati su kao perfekcionisti kad je riječ o njihovim albumima. Ipak, i njima se desio „kiks“, koji je na kraju ukomponovan kao sastavni element pjesme. Na naslovnoj numeri „Wish You Were Here“ može se čuti kašalj i disanje prije nego gitara počne da svira. Radi se o Gilmourovom kašlju koji nije mogao da zaustavi, jer je u to vreme pretjerivao s cigaretama.

Možda se radi o urbanoj legendi, ali ostala je priča da je Gilmour bio toliko razočaran svojom izvedbom da je tog dana prestao da puši i navodno nikada više nije zapalio cigaretu.

The Mamas & The Papas – I Saw Her Again

Kada je ovaj bend snimao svoj album iz 1966, studijski tehničar greškom je prerano pustio vokale. Nakon toga pokušao je da ispravi grešku, tako što je obrisao vokale i vratio ih na svoje mjesto. Ipak je njegova prvobitna greška ostala neizbrisana. Producent Lou Adler čuo je verziju s greškom i toliko mu se dopala da ju je zadržao, jer cijelu pjesmu čini zanimljivijom.

The Kingsmen – Louie Louie

Bend je zbog psovke u pesmi, koja se smatra hitom svih vremena, mogao da ima velike probleme. Naime, oko 0:54 sekunde može se čuti kako neko viče: „Fuck“, zbog čega je FBI čak započeo istragu ne bi li se dokazalo da li je „The Kingsmen“ zaista dopustio psovku u velikom hitu. Na svu sreću, vokalna izvedba toliko je nejasna da su i agenti FBI-ja imali probleme s transkriptom.

Ostaje nepoznato zašto je „vulgarna“ verzija postala konačna. Mnogi smatraju da je odluka FBI na mjestu, jer se radi o jednoj od najpoznatijih pjesama svih vremena.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,