Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Glumio je sa Nedom Arnerić i bio prepoznatljiv po ulozi Čavke: Ovo je njegova tužna priča

Preuzmite sliku

Mladi glumac Marko Ratić nakon što je glumio u filmu “Kraj rata” sa svega devet godina dostiže ogromnu popularnost. Njegova porodica je bila vrlo siromašna, a uloga Vukole, u filmu u kome je igrao zajedno sa Velimirom Batom Živojinović i Nedom Arenerić otvara mu put za jedini izvor finansija.

Nevjerovatno čudna i tužna priča je o malom Čavki, koji je u drugoj polovini osamdesetih bio najtraženiji dječak u filmskoj industriji da bi zatim potpuno nestao i na kraju tragično završio.

Nema previše podataka o njemu osim nekoliko tekstova. Dragan Kresoja ga je pikirao za ulogu sina Bate Živojinovića u filmu “Kraj rata”, dječak je imao osam godina u tom trenutku, a onda je pobijedio konkurenciju na audiciji i sa harmonikom u rukama kroz cio film išao sa Batom u potrazi za osvetom tj. osvetama i stvarno je bio odličan u ulozi, piše grupa Gromade filmske.

To mu je donijelo pažnju filmadžija, počeo je da dobija nove ponude i prihvatio je neke dobre, tu se ističu naravno naslovni junak u “Čavki”, a bio je i Greca, klinac koji živi sa Lauševićem i kompanijom u “Dogodilo se na današnji dan”, isto veoma dobra uloga, u stilu ostalih drska, inteligentna, otresita i sa vidljivim životnim iskustvom.

Tih godina je igrao i u filmovima “Kriminalci”, “Granica”, seriji “Aleksa Šantić” i u još par televizijskih projekata, osvojio i nagradu na Niškom festivalu, međutim početkom devedesetih odlučuje da se sa 15-ak godina sasvim povuče iz javnog života, nikada više nije ni glumio, niti davao bilo kakve intervjue.

Dvije decenije se ništa nije znalo o njemu sve dok 2013. nije preminuo od raka sa svega 38 godina. Možda se snalazio lijepo u tom međuperiodu, možda se i mučio, više nije toliko bitno, ali budući da je u tako ranom životnom dobu preturio gomilu stvari preko glave, što teških, što blistavih, da se na pragu tinejdžerskih dana odlučio na ogroman korak kakvo je, uslovno rečeno, penzionisanje svakako bilo, stvarno je prošao svašta i žalosno je što barem taj odabrani život nije uspio da proživi kako treba tj. koliko treba. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,