Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Glumili su u filmu ‘Zaraza’: Danas su snimili svoje video poruke, evo šta kažu o koroni

Perite ruke kao da vam život od toga zavisi, poručili su u specijalnom videu glavni glumci filma “Zaraza” koji je u režiji Stevena Soderbergha 2011. godine upozorio svijet na jezivu pandemiju virusom sličnu ovoj današnjoj.

Kate Winslet, Matt Damon, Laurence Fishburne i Jennifer Ohle pojavljuju se u glavnim ulogama filma “Zaraza”, a sada su se zajedno sa Soderberghom i scenaristom Scottom Burnsom udružili s naučnicima iz Škole javnog zdravlja pri Univerzitetu Cornell da bi u javnosti popularisali informacije o korona virusu zasnovane na naučnim otkrićima u vezi sa pandemijom.

Namjera glumaca bila je da klipovima podrže mjere suzbijanja pandemije, prakse držanja odstojanja, objasne nedoumice oko vakcina i upute na stavove stručnjaka, prenose mediji.

Glumica Kate Winslet, koja u “Zarazi” igra epidemiologa, poručuje da je pripremajući ulogu provela dosta vremena s pravim epidemiolozima.

“Najvažnije što sam naučila bilo je da peremo ruke, kao da nam život od toga zavisi. Uradite to da biste zaštitili sebe ili osobe oko vas”, poručuje Kate Winslet.


Njen kolega Matt Damon u svom videu podsjeća da su stručnjaci kategorični u postavljanju distance među ljudima kao jedne od preventivnih mjera protiv zaraze.

Glumac Laurence Fishburne, koji je takođe igrao doktora u “Zarazi”, podsjetio je na ranije epidemije malih boginja i drugih oboljenja poslije kojih su ljudi mijenjali način života.


A Jennifer Ehle, koja je “Zarazi” igrala naučnicu koja otkriva vakcinu, poručuje da svi moraju biti tu jedni za druge. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje