Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Glumica trudna u 49. godini, nosi blizance: Trudnoća u toj dobi nosi svoje rizike

Preuzmite sliku

Hilary Swank trudna je u 49. godini. Objavila je da čeka blizance.

“Ovo je nešto što sam dugo željela. Postat ću mama”, izjavila je u emisiji Good Morning America.

Kod starijih trudnica, posebno kada nose blizance, povećava se rizik od komplikacija u trudnoći, kaže dr. Kecia Gaither.

Naime, starije majke imaju povećan rizik od komplikacija uključujući gestacijski dijabetes, visok krvni pritisak i preeklampsiju. Također je veća vjerovatnoća da će pobaciti, roditi mrtvorođenče ili doživjeti prijevremeni porod.

“Ali moguće je i da starija mama poput Swank sigurno rodi”, dodaje dr. Thomas Ruiz za Insider.

“Sve dok pacijentica razumije komplikacije i rizike prije trudnoće i voljna je pristati na sve, možete imati zdravu bebu i majku s 48 godina. Samo je to više posla za mamu”, ističe Ruiz.

Trudnoće kod starijih osoba zahtijevaju više nadzora

Ginekolog Ruiz kaže da Swank vjerovatno ima perinatologa za visokorizične trudnoće. To je zato što je uobičajeno da starije trudnice i one koje imaju višeplodnu trudnoću obavljaju češće preglede.

“Provodi se sav potreban nadzor kako bi se mogao pratiti razvoj eventualnih komplikacija”, pojašnjava.

A to uključuje praćenje razine tekućine, duljinu grlića maternice i druge mjere zdrave trudnoće. Također nije neuobičajeno da se majkama u trećem tromjesečju naredi mirovanje u krevetu kako bi se spriječio prijevremeni porod, prenosi index.hr.

Spontana trudnoća s 48 godina malo je vjerovatna

Prema dr. Gaither, šanse da 48-godišnjakinja zatrudni bez intervencije su oko 5 posto. Vjerovatnoća zdrave trudnoće puno je manja jer se genetske abnormalnosti fetusa povećavaju kako majka stari. Na primjer, kad žena napuni 45 godina, njezine šanse za začeće fetusa s Downovim sindromom su jedan prema tri.

Budući da genetske abnormalnosti fetusa povećavaju rizik od pobačaja, starije majke imaju veću vjerovatnoću da će pobaciti. Zanimljivo je da izgledi za prirodno začeće blizanaca rastu s godinama.

Neki od načina da se zaobiđu neke od ovih komplikacija su zamrzavanje jajnih ćelija ili korištenje jajnih ćelija donora.

Osobe koje razmišljaju o starijoj trudnoći trebale bi razumjeti rizike

Dr. Ruiz je osobno porodio 51-godišnju majku koja je nosila blizance. Iako je sve češće da žene u starijoj dobi pokušavaju zatrudnjeti, Ruiz voli biti siguran da njegovi pacijenti razumiju i šanse i rizike. Ako neko stariji od 45 godina izrazi želju da zatrudni, on ga šalje na krvne i druge pretrage kako bi znao koja je njihova specifična vjerovatnoća da će zatrudnjeti.

Zatim, on je otvoren o fizičkim i emocionalnim posljedicama trudnoće u poodmakloj dobi, uključujući sav nadzor i mogućnost mirovanja u krevetu.

“Možemo sigurno proći kroz ovo, uz odgovarajuću skrb i ako razumiješ da će to biti teža trudnoća nego kad si imala 28 godina”, riječi su kojima se uvijek obraća ženama koje za trudnoću doznaju u kasnijoj dobi ili o njoj razmišljaju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje