Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Glumica priznala da boluje od multiple skleroze: “Štaka je moj modni dodatak”

Preuzmite sliku

Malo je reći da je glumicu Selmu Blair saznanje da ima multiplu sklerozu šokiralo. Možda čak, iznad svega jako zabrinulo jer je samohrana majka, a ova bolest itekako može da utiče na njen posao. Ali, ona je našla neku nevjerovatnu snagu i sada ponosno hoda crvenim tepihom i šalje poruku svima koji se bore sa ovom bolešću da nema predaje.

Selmu Blai pamtimo po ulogama u filmovima “Vrisak 2”, “Okrutne namjere”, “Plavuša s Harvarda” i “Hellboy”. Njoj je krajem 2018. godine dijagnostikovana podmukla bolest multipla skleroza, piše Noizz.rs.

Ovu vijest glumica je otkrila na svom Instagram nalogu, navodeći sve simptome koje ima, kao i da od MS boluje već dugi niz godina. Uz ove riječi, Blair je navela da se pored svega, ona ipak smije i da se nada da će dati nadu drugima – i da će u svemu tome dati svoj maksimum. U jednom od nedavnih intervjua koji je dala, ispričala je kako se dugo borila sa simptomima koji su dolazili i odlazili – bolom u vratu, vrtoglavicom, problemom sa hodanjem, gubitkom osjećaja u nozi, ali i psihičkim problemima anksioznosti i depresije. Nakon saznanja o dijagnozi, bila je u šoku i suzama, da bi joj poslije toga došao osjećaj olakšanja i momenat svijesti o borbi koju će hrabro morati da vodi.

Kao samohrana majka, bila je zabrinuta za to da li će njena bolest uticati na radni angažman, a ponajviše zbog aspekta problema sa pamćenjem koji uzrokuje MS. Međutim, mnogi prijatelji iz svijeta glume i šou biznisa su joj pružili riječi podrške i utjehe, među kojima su bili i Amy Schumer, Marc Jacobs i Kris Jenner.

  • Prvi put nakon dijagnostikovanja bolesti, Selma se u javnosti pojavila na Vanity Fair Oskar koktelu sa štapom, prilikom čega je doživjela vrlo emotivan momenat. Od tada, kako kroz smijeh kaže, štaka je njen modni dodatak. Izlaskom u javnost sa viješću o bolesti željela je da skrene pažnju na činjenicu koliko su osobe sa invaliditetom nevidljive većini, ali i na to da se ne smiju predati očaju. Blair ističe da ako može bilo kome pomoći da se osjeća bolje u sopstvenoj koži da je to onda jedna od najboljih stvari koje je učinila u svom životu.

    Multipla skleroza predstavlja neizlječivu autoimunu bolest koja remeti sposobnost centralnog nervnog sistema da komunicira sa ostatkom tijela. Od ove bolesti u svijetu boluje više od 2 miliona ljudi. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,