Utorak, 28. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Glumac iz Netflixove serije priznao ubistvo majke, a planirao je smaknuti i kanadskog premijera

Preuzmite sliku

Glumcu je sada počelo saslušanje o izricanju kazne na Vrhovnom sudu, koje će odrediti kolika će mu biti zatvorska kazna prije nego što ispuni uslove za podnošenje zahtjeva za uvjetnu kaznu

Kanadski glumac Ryan Grantham (24) javnosti je poznat po kratkoj cameo ulozi u Netflixovoj hit seriji ‘Riverdale’, a vijest o njemu u martu je šokirala fanove serije, ali i sve ostale. Naime, tada je priznao krivnju za ubistvo svoje majke Barbare White, a navodno je planirao ubiti i kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Glumcu je sada počelo saslušanje o izricanju kazne na Vrhovnom sudu, koje će odrediti kolika će mu biti kazna prije nego što ispuni uslove za podnošenje zahtjeva za uslovnu kaznu. U SAD-u, ubistvo drugog stepena nosi obaveznu doživotnu kaznu zatvora, a razdoblje zabrane uslovnog otpusta je od 10 do 25 godina.

 • Grantham je u martu 2020. upucao svoju 64-godišnju majku Barbaru Waite u potiljak dok je svirala klavir, a u martu je priznao krivicu za ubistvo drugog stepena, nakon što je prvobitno optužen za ubistvo prvog stepena, piše CBC.

  U ponedjeljak je na sudu navodno izrečeno kako je Grantham uvježbavao ubistvo i snimao videozapise tokom cijelog postupka, uključujući snimke nakon ubistva u kojima je priznao i pokazao tijelo svoje majke. Sljedećeg je dana navodno u automobilu imao tri pištolja, streljivo, desetak molotovljevih koktela, potrepštine za kampovanje i upute kako doći do porodične kuće kanadskog premijera, prenosi Večernji list.

 • Svoj plan o ubistvu Trudeaua priznao je policiji, kao i izvatke iz privatnog dnevnika koji su također pročitani na sudu. No, do njegove kuće nikada nije stigao već se predao u sjedište policije u Vancouveru.

  Tužiteljstvo se poziva na psihijatrijska izvješća koja ukazuju na to da je prolazio kroz ‘intenzivno razdoblje kliničke depresije’ tokom vremena koje je prethodilo ubojstvu, a također i da je  “imao porive počiniti nasilje i ubiti se”. Grantham je navodno odlučio ubiti svoju majku “kako bi je poštedio da ne vidi nasilje koje je namjeravao počiniti”. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,