Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Glamurozna vjenčanica princeze Diane nakon 25 godina ponovno će zasjati pred očima javnosti

Preuzmite sliku

Glamurozna vjenčanica princeze Diane će ponovno, nakon 25 godina, u junu biti izložena u palači Kensington.

Princ William (38), vojvoda od Cambridgea, i princ Harry (36), vojvoda od Sussexa, složili su se da će haljinu posuditi za izložbu ‘Royal Style In The Making’.

Vjenčanica koju su dizajnirali David i Elizabeth Emanuel bit će izložena zajedno s njezinim sedam i pol dugačkim velom koji glasi kao najduži u kraljevskoj historiji vjenčanja.

Vjenčanje tada 20-godišnje Diane Spencer i britanskog prijestolonasljednika, princa Charlesa, 1981. godine, nesumnjivo je bilo vjenčanje stoljeća.

  • Dizajneri su otkrili kako iz Palače nisu dobili posebne upute, osim one za diskrecijom, a još manje od same Diane koja tada još uvijek nije puno znala o modi. Na prvom sastanku o vjenčanici, Diana je isprobavala različite uzorke haljine kako bi dobila ideju što joj se sviđa. Najviše je zapela za haljinu s velikom suknjom, sitnim strukom i volanima oko rukava i ramena.

    Najviše problema dizajneri su imali zbog Dianinog gubljenja kilograma. Na kraju je princeza zablistala u vjenčanici s puf rukavima i detaljima čipke. Izrađena je od svilenog tafta i u nju je ušiveno preko 10 hiljada bisera. Haljina je tada bila procijenjena na 9000 – danas 35.500 funti.

    Dianina vjenčanica zadnji je put bila izložena u palači Kensington 1995. godine, ali je kasnije još bila izložena u njezinu domu iz djetinjstva, Althorpu. Izložba će trajati do 2. februara 2022., a također će sadržavati još neke neviđene odjevne predmete iz kraljevske porodične arhive. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,