Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Film \”KLIP\” uznemirio publiku SFF-a (VIDEO)

Klip-film
Preuzmite sliku

Debitantski film mlade srbijanske redateljice Maje Miloš pod nazivom \”Klip\”, prikazan je jučer u okviru programa \”U fokusu\” 18. Sarajevo Film Festivala

\"Klip-film\"Čak ni \”gluhi\” popodnevni termin (filmovi iz ovog programa prikazuju se u terminu od 16 sati u Narodnom pozorištu), ni nesnosna vrućina nisu spriječili brojne ljubitelje sedme umjetnosti da dođu i pogledaju ovo ostvarenje o kojem se posljednjih mjeseci puno govori u regiji, a do jučer nepoznata autorica Maja Miloš odjednom se našla u fokusu filmske kritike i javnosti zbog svog neočekivano hrabrog, iskrenog i na momente šokantnog prvijenca.

\”Klip\” je priča o 17-godišnjoj Jasni iz beogradskog predgrađa, koja vlastiti život posmatra kroz optiku svog mobilnog telefona, snimajući kamerom mobitela sve što joj se događa – u školi, u razuzdanim noćnim provodima s prijateljima, u kući, u krevetu s dečkom… Jasna je, reklo bi se, tipična tinejdžerka, bijesna na sve, od oskudice i monotonije sredine u kojoj živi do oca koji je teško bolestan, a sa čijom izvjesnom smrću se ona nosi tako što ga skoro potpuno ignoriše. Zaljubljena je u Đoleta, a mučnu svakodnevnicu pokušava da potisne eksperimentisanjem u seksu i drogama.

Brojne seksualno eksplicitne, često nasilne scene razlog su zbog kojeg su pojedini kritičari ovaj film nazvali \”maloljetničkom pornografijom\” (ipak, da bi se uzburkani duhovi koliko-toliko umirili, na odjavnoj špici navedeno je da maloljetne osobe nisu učestvovale u tim scenama). Međutim, uprkos očekivanom efektu šoka koji film izaziva kod većine gledalaca, a tako je bilo i jučer na projekciji u Sarajevu, \”Klip\” je daleko od filma koji je snimljen samo sa ciljem da šokira – kao što je to, recimo, slučaj sa \”Srpskim filmom\” Srđana Spasojevića. Ovo je brutalno realističan prikaz života i razmišljanja današnjih srednjoškolaca koji je, jednako kao u Srbiji, mogao biti snimljen i u Bosni i Hercegovini ili Hrvatskoj, slika jedne generacije koja po svaku cijenu želi biti primijećena živeći po obrascu turbofolk kulture – oružja, droge, fatalističkih stihova folk-diva i besmislenog seksa, prenosi Slobodna Bosna.

\”Klip\” je na Sarajevo Film Festival stigao sa novosadskog festivala Cinema City, gdje je osvojio glavnu nagradu. Kako je naveo tamošnji žiri, rediteljka Maja Miloš uspjela je da pruži \”tačan i nemilosrdan uvid u probleme mladosti, istovremeno dopuštajući i tračak nade i nježnosti\”. Za izuzetno talentiranu Maju Miloš će se sigurno još čuti, kao i za sjajne mlade glumce predvođene Isidorom Simijonović i Vukašinom Jasnićem u glavnim ulogama. Prava je šteta, da ne kažemo nepravda, što ovaj film nije mogao biti prikazan u glavnom, Takmičarskom programu SFF-a – možda zbog propozicija Festivala, a možda i iz nekih drugih razloga. Ipak, nema sumnje da se radi o jednom od zasigurno najboljih filmova iz regije viđenih posljednjih godina na Sarajevo Film Festivalu. (Maja Radević)

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: