Srijeda, 27. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evropske filmske nagrade: Film “Another Round” apsolutni pobjednik

Preuzmite sliku

Film Thomasa Vinterberga “Another Round” apsolutni je pobjednik na 33. Evropskim filmskim nagradama. Ova prestižna filmska manifestacija se održavala kao serija svakodnevnih mini online događaja. Svako večer dodjeljivane su nagrade najboljima, a grand finale održano je u subotu uvečer.

Finalnu ceremoniju mali su ekskluzivnu priliku da prate i posjetioci stranice filmskog festivala Slobodna zona, saopštili su organizatori tog festivala.

Nagradu na najbolji evropski film osvojio je „Another Round”, dok je za najboljeg evropskog reditelja proglašen autor ovog filma, Thomas Vinterberg.

Za najbolju evropsku glumicu proglašena je Paula Beer za ulogu u filmu „Undine” koji je prikazan na ovogodišnjoj Slobodnoj zoni i izazvao veliko interesovanje publike. Nagrada za najboljeg evropskog glumca otišla kod Madsa Mikkelsena za ostvarenje „Another Round”, prenosi N1.

 • Nagrada EFA za najbolji dokumentarni film dodijeljena je filmu „Collective” rumunskog reditelja Alexandera Nanaua.

  Dodijeljene su nagrade i u sljedećim kategorijama: nagradu za najbolju komediju osvojio je film „The Big Hit – Un Triomphe”, najbolji animirani film je ostvarenje „Josep”, a film „All Cats Are Grey in the Dark” proglašen je evropskim kratim filmom godine.

  Nagradu za najbolje vizuelne efekte dobio je film „The Platform”, dok je „Mala djevojčica” film koji je bio prikazan na ovogodišnjoj Slobodnoj zoni osvojio EFA nagradu za najbolji zvuk.

  Ovogodišnji nominovani za EFA nagradu za najboljeg evropskog glumca je, između ostalih, bio i Goran Bogdan za ulogu u filmu „Otac” Srdana Golubovića, a film „Otac” je također bio u nominaciji za najbolji dugometražni evropski film.

  Veliki broj nominovanih ostvarenja bio je u selekciji ovogodišnje Slobodne zone, kao što su filmovi Undine, Akasa moj dom, Mala djevojčica, Martin Eden, Gagarin.

  Evropska filmska akademija osnovana je 1988. godine i danas ujedinjuje preko 3.800 evropskih filmskih profesionalaca sa zajedničkim ciljem promovisanja evropske filmske kulture. Ove godine nagrada je zbog epidemije COVID-19, bila realizovana online u Berlinu, a EFA će biti dodijeljena u Rejkjaviku na Islandu 2022. godine.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje