Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo koju poruku ženama šalje popularna serija ‘Uvod u anatomiju’

Preuzmite sliku

„Grey's Anatomy“  (Uvod u anatomiju) je popularna televizijska serija i bavila se mnogim zdravstvenim problemima sa kojima se žene suočavaju.

Od lika Ellen Pompeo, Meredith Grey, vodeće emisije koja osvjetljava sve, od pobačaja do depresije i izazova Alzheimerove do ličnosti Chandra Wilson, Miranda Bailey koja je doživjela srčani udar u sezoni 14, „Grey's Anatomy“ postavila je zabrinutost za zdravlje žena, piše Good morning America. Serija koristi svoju platformu da bi ukazala na to kako žene moraju biti svoje vlastite zdravstvene zagovornice.

U januarskom broju Nacionalnog Geografskog magazina, Zoanne Clack, doktorica i izvršna producentkinja serije ABC, napisala je članak pod naslovom „Zabrinutost za zdravlje žena se više odbacuje, a manje proučava“ za posebno izdanje časopisa o budućnosti medicine u kojem traži da više žene razgovaraju o tome kako se osjećaju ili sa kakvim se zdravstvenim problemima suočavaju, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Clack, koji je radila kao pisac za seriju od kad je započeo 2005. godine i bila je savjetnik za sve medicinske aspekte serije, vidjela je da mnoge žene često pogrešno dijagnosticiraju ili da im se simptomi umanju. A ono što mnogi vide u emisiji istina je i u stvarnom životu.

  “Sve njihove simptome možete staviti u jednu vrstu kasetne dijagnoze, a to je rodna predrasuda, za koju mislim da je toliko usađena u društvu i toliko podmukla da ljudi ni ne shvataju da se to događa”, kazala  je Clack.

  Kada Miranda Bailey, hirurg u emisiji, doživi srčani udar, ona se bori iako je sama liječnica. “Pogrešno su je dijagnosticirali kao anksioznost ili preveliki stres”, rekla je Zoanne.

  U svom članku National Geographic, Clack ističe da su simptomi srčanog udara kod žena suptilniji nego kod muškaraca, a kada žene u boji izraze zabrinutost za svoje zdravlje, mnogo je vjerovatnije da će ih muškarci odbaciti.

  Uz rad koji je producirala u emisiji, Clack se sada nada da priče o „Grey’s Anatomy“ educiraju druge o spolnoj pristranosti u zdravlju i pomažu ljudima da postanu bolji zagovornici vlastitog zdravlja.

  „Bili smo u stanju da budemo ono što volim da izjavljujem kao glas za one koji ne glasaju“, kazala je Clack.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje