Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Elizabeta je u mladosti radila kao automehaničarka, znala je promijeniti gumu

Preuzmite sliku

Pokojna kraljica Elizabeta nikad u životu nije morala sjesti za volan, ali je to činila kad god je mogla. Bila je velika zaljubljenica u automobile, a za vrijeme Drugog svjetskog rata završila je automehaničarski kurs, zbog čega su je tada mediji prozvali “princezom automehaničarkom”. 

Kada je počeo Drugi svjetski rat, Elizabeta je bila još tinejdžerka. Mnogi su tadašnjem kraljevskom paru savjetovali da Elizabetu i njenu sestru Margaret zbog sigurnosti pošalju u Kanadu, no oni su to odbili.

“Djeca ne idu nigdje bez mene, ja neću napustiti zemlju bez kralja, a kralj nikada neće otići”, izjavila je svojedobno Elizabetina majka. Djevojke su naposljetku sklonjene u dvorac Windsor.

Naučila popravljati automobile

U dobi od 19 godina pridružila se Pomoćnoj teritorijalnoj službi, ženskoj grani britanske vojske tokom Drugog svjetskog rata. Završila je kurs za automehaničarku i vozačicu kamiona. Do danas je ostala jedina ženska članica kraljevske porodice koja je služila u vojsci.

  • Morala je u tom periodu naučiti popravljati vozila, stoji u zapisima Imperijalnog ratnog muzeja. Postoje i fotografije iz tog razdoblja na kojima kraljica Elizabeta mijenja gumu na vozilu. Pričalo se da je čak i u svojim devedesetima znala dijagnosticirati i popraviti motor automobila. Vjerovatno je bila jedini monarh na svijetu koji je znao promijeniti gumu na automobilu bez ičije pomoći.

    Iako je kralj George isprva bio protiv toga da se Elizabeta priključi vojsci, ona je ipak uspjela dobiti njegovu dozvolu. Od samog početka kralj je inzistirao da se njegovoj kćeri u vojsci ne daju nikakve posebne titule ni privilegije, stoga se Elizabeta svojim zaslugama popela na više pozicije.

    Vozila kamion i hitnu pomoć

    Nikad nije bila na prvoj liniji bojišnice, ali je tokom volontiranja vozila kamione i hitnu pomoć. U vojsci se vodila pod brojem 230873 kao mehaničar za kamione i bila je pozicionirana u Surreyju. Do 1945. princeza je u vojsci došla do čina mlađeg zapovjednika.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje