Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Edo Maajka: Pokušavam društvene mreže eliminisati što je više moguće, potrebno je formatiranje društva

Preuzmite sliku

Muzičar i tekstopisac Edo Maajka u Danu uživo govorio je o novom albumu i pripremama za 20-godišnjicu kultnog izdanja “Slušaj mater”. Također, pričao je i o tome kako nas društvo formatira i ograničava i zašto se njegova nova pjesma zove “Moćno”.

Imate novu pjesmu “Moćno” u kojoj govorite i o društvenim mrežama. Kako je vama izgledalo to što jučer Facebook nije radio nekoliko sati?

Bilo mi je drago. Baš sam ženi u tom momentu donio novi telefon. I kao pravi alfa muškarac sam joj rekao da ću joj naštimati Facebook i WhatsApp i onda nisam mogao ništa pola sata. I bilo mi je drago kada sam saznao da je “pao” Facebook. Pokušavam društvene mreže eliminisati što je više moguće.

Pjesma “Moćno” ne govori samo o formatiranju društvenih mreža, nego o formatiranju društva. To je mnogo ozbiljnija stvar koja se nasljeđuje od rođenja. Onda imamo škole gdje se djeci govori “moraš ovo” ili “moraš ono”, onda i djeca sama jedna druge kontrolišu.

Podsjetili ste nas da je ljudsko biće “moćno”. Ko nas je uvjerio da je drugačije?

Društvo je takvo ako si drugačiji onda su u krivu i kriv si. Onda si izdajnik i osuđen. Naša okolina je jako surova. Ako kreneš barem malo mimo svoga pravca odmah te napadaju – “daj nam starog Edu”. I onda nakon nekog vremena više nas oni ne ograničavaju nego mi to radimo sami sebi. I na kraju počinjemo mi druge ograničavati.

Edo Maajka o godišnjici albuma “Slušaj mater”

Zašto se nakon dugo vremena vraćate “beatovima”?

Korona me je natjerala. Bilo mi je puno jednostavnije rješenje. Ali nisam prestao raditi sa bandom iako je to nezahvalno u današnje vrijeme. Šest godina je prošlo od moga posljednjeg albuma sa beatovima. Ovaj album će izaći prije zime. A album sa bandom vjerovatno sljedeće godine. Moj prvi album “Slušaj mater” izašao je 2002. i tako da jedva čekam 2022. povodom 20-godišnjice. Idemo na turneju na kojoj ćemo samo svirati pjesme sa prva dva albuma. Bit će to ludilo. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,