Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dvije čudovišne legende u istom filmu: Prvi trailer za akcioni spektakl „Godzilla protiv Konga“

Preuzmite sliku

U nedjelju, 24. januara, filmska kompanija Warner Bros objavila je prvi trailer za nastavak dva svjetski popularna naučnofantastična filmska serijala o legendarnim džinovskim čudovištima Godzilli i King Kongu.

Nakon velikog finansijskog uspjeha filmova Godzilla iz 2014. (više od 500 miliona dolara zarade), Kong: Ostrvo lobanja iz 2017. (više od 550 miliona dolara zarade) i Godzila: Kralj čudovišta iz 2019. godine (više od 400 miliona dolara zarade) došlo je vrijeme da se umjesto na kino blagajnama ove dvije najveće zvijezde crno bijele ere filmova o monstrumima konačno ponovo sukobe i u istom filmu, prenosi N1.

Režiju filma Godzila protiv Konga potpisuje Adam Wingard (Vještica iz Blaira 3, Ti si sljedeći, Gost), scenario su napisali Eric Pearson (Thor: Ragnarok) i Max Borenstein, koji je napisao i sva tri prethodna filma, dok glumačku postavu predvode Alexander Skarsgard (Prava krv, Nevine laži, Legenda o Tarzanu), Millie Bobby Brown (Čudnije stvari, Godzila: Kralj čudovišta) i Rebecca Hall (Prestiž, Ironmen 3).

Radnja filma se nastavlja na prethodna tri dijela i bavi se misterijom Kongovog porijekla, koje ukazuje na to da jedino on može da zaustavi pomahnitalog Godzillu, koji ponovo uništava sve pred sobom.

Nakon raznih odlaganja zbog pandemije, i nakon odbijanja ponude američkog streaming servisa Netflix da ga otkupi za 200 miliona dolara, zasad je predviđeno da Godzilla protiv Konga premijerno bude prikazan 26. marta u onim američkim gradovima gdje su kina otvorena, a da ga zatim američki streaming servis HBO Max, koji posluje u okviru iste telekomunikacione korporacije AT&T kao i sam Warner Bros, ponudi svojim korisnicima.

Lik Godzille (jap: Gođira), skoro neuništivog i nezaustavljivog gigantskog morskog čudovišta, prvi put se na velikom ekranu pojavio 1954. godine u istoimenom crno bijelom japanskom filmu legendarne filmske producentske kuće Toho. Nakon što je Godzilla postao neočekivan svjetski hit uslijedila je serija kako japanskih tako i američkih nastavaka, rimejka, pa čak i crtanih, koja je doprinijela popularnosti takozvanog „kaiđu“ podžanra naučnofantastičnih akcionih filmova o monstrumima nevjerovatne veličine.

I ako je Godzilla prvobitno osmišljen kao alegorija o opasnosti nuklearne energije, nastavci i rimejci brzo su ga pretvorili u najčešće dobrog momka koji se bori protiv čitavog niza drugih „kaiđua“ poput džinovskog moljca Motre ili titanske troglave aždahe King Gidore, koji se pojavljuju i u novom Warner Brosovom serijalu.

S druge strane King Kong, džinovski gorila koji živi u džungli na tropskom ostrvu, prvi put se pojavljuje u istoimenom crno bijelom američkom filmu iz 1933. godine, koji takođe brzo postaje svetski popularan. Kao i u slučaju Godzille i King Kong narednih decenija dobija, doduše daleko manju, seriju nastavaka i rimejka u kojima se vremenom pretvara u neku vrstu antiheroja.

Zbog sveopšte popularnosti Godzille i King Konga kao i simbolike istoka i zapada, koju ova dva čudovišta predstavljaju, Toho odobrava snimanje filma King Kong protiv Godzile 1962. godine, koji takođe prolazi solidno finansijski, i ako se ne smatra „zvaničnim“ King Kong filmom.

Skoro tačno 60 godina kasnije ova dva filmska giganta ponovo će ukrstiti koplja.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje