Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Drgan Bursać o ramazanskoj objavi Nurkića: Čestita početak Svetog mjeseca fotografijom džamije koja je nosila ime Ante Pavelića?

Preuzmite sliku

Povodom mjeseca ramazana brojne istaknute bh. ličnosti iz javnog i sportskog života prigodnim objavama poželjeli su mubarek ramazanske dane svojim pratiocima islamske vjeroispovjesti.

Jedan od njih je i NBA košarkaš Jusuf Nurkić koji je na zvaničnom Instagram profilu podijelio fotografiju zagrebačke džamije, nedugo nakon objave oglasio se novinar i kolumnista Dragan Bursać:

“Od svih džamija na svijetu, od svih dana u vremenu, Jusuf Nurkić čestita početak Svetog mjeseca fotografijom džamije koja je nosila ime Ante Pavelića i to na dan kad UZP-ovci Čovićevi i zvanično glasaju protiv zakona o zabrani negiranja genocida. Razumijem ja da on nema baš raskošno obrazovanje, ali zar čovjek koji mlati milione dolara ne može platiti nekog da mu vodi naloge na društvenim mrežama?” napisao je Bursać. (Tuzlanski.ba)

Džamija s fotografije je nosila ime poglavnika Ante Pavelića. Poglavnikova džamija, nekadašnja džamija u Zagrebu, u najvećoj mjeri simbolizira ulogu i poziciju muslimana u fašističkoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Nalazila se u zgradi današnjeg Doma hrvatskih likovnih umjetnika. Zgrada, u kojoj je poslije otvorena džamija, otvorena je 1938. godine pod imenom Dom likovnih umjetnosti kralja Petra I Velikog Oslobodioca. Trg na kojem je bio, nosio je isto ime. Dom je blagoslovio nadbiskup Alojzije Stepinac, a u džamiju ga je preuredio dr. Ante Pavelić, navodi online enciklopedija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,