Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dosad neviđeno: Naslovnica aprilskog izdanja italijanskog Voguea ostavlja bez riječi

Preuzmite sliku

Italijansko izdanje magazina Vogue izlazi 10. aprila, a njegova naslovnica je i više nego simbolična.

Umjesto neke manekenke ili glumice koje inače krase naslovnice ovog časopisa, urednici su se odlučili za bijelu, gotovo potpuno praznu naslovnicu. Osim imena časopisa i mjeseca u kojem izlazi, na naslovnici nema baš ništa.

“U svojoj dugoj historiji koja se proteže na više od stotinu godina, Vogue je prošao kroz ratove, krize, terorističke napade. Njegova plemenita tradicija je da nikad ne gleda na drugu stranu. Prije nešto manje od dvije sedmice trebali smo štampati izdanje koje smo planirali neko vrijeme i koje je uključivalo i L’Uomo Vogue. Međutim sad govoriti o bilo čemu drugom, dok ljudi umiru, a doktori i medicinske sestre riskiraju svoje živote te se svijet zauvijek mijenja, nije u DNK Voguea Italia. Zbog toga smo spremili svoj prvotni projekt i krenuli ispočetka. Odluka da prvi put u našoj historiji štampamo potpuno bijelu naslovnicu nije zato što je nedostajalo slika – upravo suprotno. Odabrali smo je jer bijela boja simbolizira brojne stvari u isto vrijeme”, poručio je urednički kolegij predvođen glavnim urednikom Emanueleom Farnetijem.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vogue Italia (@vogueitalia)

Pojasnili su i što za njih bijela boja znači.

“Bijelo je prije svega poštovanje. Bijelo je ponovno rođenje, svjetlost nakon tame, zbroj svih boja. Bijela je boja uniforme koju nose oni koji su svoj život stavili na prvu liniju kako bi spasili naše. Predstavlja prostor i vrijeme za razmišljanje, kao i za šutnju. Bijelo je za one koji ovo prazno vrijeme i prostor ispunjavaju idejama, razmišljanjima, pričama, stihovima, glazbom i brigom za druge. Bijela nas podsjeća na vremena nakon krize 1929. godine kad je ova besprijekorna boja prevladavala na odjeći kao izraz čistoće u sadašnjosti i nade u budućnosti. I iznad svega, bijelo nije predaja, već prazan list koji čeka da bude ispisan, naslovna stranica nove priče koja upravo treba započeti”, dodali su. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,