Petak, 14. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Doktori su još prije 33 godine htjeli da ga isključe s aparata, a on se decenijama odupire bolesti

Poznati engleski teorijski fizičar, kosmolog i autor više knjiga, koji se smatra jednim od najvećih naučnih umova današnjice, čije djelo je uticalo na savremene teorije opšte relativnosti i kvantne mehanike, još od 1963. godine pati od amiotrofične lateralne skleroze (ALS).

Kada je Stephenu Hawkingu dijagnostifikovana ta teška progresivna neuromotorička bolest doktori su mu davali još najviše dvije godine života. On je, međutim, ovog ponedeljka proslavio svoj 76. rođendan.

ALS je teška bolest, od čijih posljedica oboljPeli najčešće umiru u prvih pet godina. Hoking joj se, međutim, odupire više od pet decenija. Zbog bolesti je, međutim, prolazio kroz različita teška stanja.

Kada je 1985. godine patio od ozbiljnih posljedica zapaljenja pluća, njegova tadašnja supruga je odbila prijedlog doktora da se razmotri njegovo isključivanje sa aparata za održavanje u životu. On se tada nalazio u komi, koja je bila izazvana lijekovima, u jednoj bolnici u Ženevi, piše Indy100.

“Doktori su mislili da se neću povratiti iz kome, pa su predložili Jane da isključe aparate. Ona je to odbila. Insistirala je da me vrate u Kembridž. Naredne dvije seddmice intenzivne njege bile su najteži period mog života”, ispračao je Hawking u dokumentarnom filmu o sebi iz 2013. godine, prenosi B92.

Hawkingov slučaj je, po svemu sudeći, rijedak izuzetak kada je riječ o njegovoj bolesti koja mu je dijagnostifikovana kada se imao samo 21 godinu. Doktori mu nisu davali šanse da će dočekati ni 25, a on je juče napunio 76 godina.

“Upravo zbog toga što bi svaki dan mogao da mi bude posljednji, ja stalno imam želju da iskoristim što više mogu iz svakog minuta”, istakao je u dokumetarnom filmu “Hawking: Brief History of Mine”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,