Subota, 6. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dobitnik NIN-ove književne nagrade za 2014.godinu „Kuća sećanja i zaborava“

Preuzmite sliku

Jedna od najprodavanijih knjiga u online knjižari Knjiga.ba

  • kuca_secanja_i_zaborava
  • Pisana u prepoznatljivom stilu uglednog autora Filipa Davida, „Kuća sećanja i zaborava“ je jedan od najautentičnijih romana novije srpske književnosti. S obzirom na to da je odmah nakon objavljivanja, dobila odlične kritike, te da su je neki proglasili za roman kakav srpska literatura nije imala već nekoliko godina, iznenađenja nije bilo kada je NIN-ova književna nagrada za 2014. godinu pripala Davidu.

    „Albert Vajs je još od djetinjstva imao prilike da promijeni svoj identitet. Nakon što je 1942. godine pod okriljem užasnog rata ostao bez roditelja i brata Elijaha, neko vrijeme je proveo u kući folksdojčera koji ga nazivaju Hans i nude mu da zamijeni njihovog nestalog sina i tako se spase od sigurne smrti. Albert se tada ipak odlučuje da sačuva svoj identitet i pobjegne iz njemačke porodice koja ga je umalo usvojila. Mnogo godina kasnije, Vajs lutajući noću njujorškim ulicama nailazi na Kuću sjećanja i zaborava. U jednoj od prostorija ovog neobičnog zdanja pohranjeno je nepregledno historijsko pamćenje. Ogromni bol koji je osjetio jače no ikad može da nestane ako on u sljedećoj prostoriji ove čudesne kuće izbriše sopstveno pamćenje ili, čak, iščezne poput svog rođaka, čuvenog iluzioniste Hudinija.“

    Da li će Albert iskoristiti posljednju šansu da promijeni svoj identitet, ili će odlučiti da ostane to što jeste, bez obzira na bol koji ga razdire? Roman o četiri životne priče prijatelja i njihovih porodica nakon Holokausta, sačinjen od biografija, dnevnika i pisama dostupan je u online knjižari Knjiga.ba.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje