Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Djed Novaka Đokovića otvoreno: Ja sam Hrvat, a Novaka napadaju jer je Srbin…

Moja kćer i Novakova mama, Dijana, za rastavu krivi mene, ne može mi oprostiti. A krivica uvijek podijeljena. Bilo je teško, ali sad je sve bolje. Poštujemo se, kaže Đoković djed, Zdenko Žagar, Hrvat iz Vinkovaca

Otac Dijane Đoković, majke najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića, je Hrvat iz Vinkovaca. Zdenko Žagar, razveden pa onda i udovac, 82-godišnjak živi u beogradskom kvartu Čukarica.

– Sam sam. Ja i fotografije. Od Novakove bake Sande sam se rastavio, a druga supruga je preminula prije tri godine – priča Žagar za Nova.rs.

– Hrvat sam, iz Vinkovaca. Kao i pokojna Novakova baka. Ali zapravo sam uvijek govorio da sam Jugoslaven. U Beograd je i mene i Novakovu baku doveo posao, vojnička služba.

 • Porodični odnosi nisu bili baš najidealniji.

  – Svašta se izdogađalo i ja nisam baš imao nekog učestvovanja u Novakovom odrastanju. Zbog posla sam živio u Prištini, još i prije nego što se on rodio. Dakle to su bila viđanja samo vikendima. Onda je došla rastava i dodatna distanca od porodice. Novak je više vremena provodio s drugim djedom. Moja kćerka i Novakova mama Dijana za rastavu krivi mene i to mi ne može oprostiti. A ja mislim da je krivica uvijek podijeljena. Bilo je teško, ali sad je sve bolje. Poštujemo se.

 • Cijeni i Novakovu suprugu.

  – Često mu napišem poruku. Ako mi se nešto ne sviđa, napišem mu to. Odgovori mi uvijek. I Jelenu sam upoznao, normalna je i komunikativna osoba. Imamo normalan i kulturan odnos. Bio sam im na vjenčanju.

  Ne sviđa mu se način prehrane najboljeg na svijetu.

  – Ma svaki čast mrkvi i cvekli, a meni je on premršav. Kad god Dijana dođe s mojim praunucima onda mi donese neke njegove reklamne majice meni su premale. Pa ja imam 81 kg, a on možda 70-75. Ne sviđaju se meni te dijete i gotovo.

 • Djed Zdenko bio je na Adria Touru, lanac zaraze korona virusom koji je imao i njegov unuk pokrenuo je lavinu uvreda na Novakov račun.

  – Turnir je bio na otvorenom. Pa nije Novak donio koronu u Beograd! Baš sam bijesan. Eto, on je bio zaražen, a ja koji sam isto bio tamo nisam dobio koronu. Uplašio sam se kad se i on zarazio, ali u startu sam vjerovao da je dovoljno fizički i psihički jak za sve podnijeti. Tako je to… Unuk dobio koronu, a djed nije – smije se Žagar pa onda brzo navlači oblake na misli:

 • – Ne znam zbog čega Novaka stalno osuđuju. Jako je puno prljavština. A jedini povod i razlog za to bacanje ljage je to što je on: Srbin! Da, da… Zato što je on Srbin iz tamo neke nedođije… Jer ti stranci koji ga pljuju ne znaju ni gdje je Srbija, ni gdje je Beograd. A bolji je i slavniji od svih njih koji ga vrijeđaju! Eto, sve sam vam objasnio u nekoliko riječi. On smeta Nadalu, Federeru i onoj dvadesetorici koji su ispod njega, a onima niže da ni ne govorim. Neću uopće komentarisati takve bljuvotine. Treba ih ignorisati – rekao je djed Novaka Đokovića, Hrvat iz Vinkovaca Zdenko Žagar. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje