Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Dini” najviše Oscara, “CODA” najbolji film

Preuzmite sliku

“Coda” je osvojio nagrade u sve tri kategorije u kojima je bio i nomonovan. Za najbolji film, najbolji scenario i nagradu za najboljeg sporednog glumca, koja je pripala Troyju Kotsuru.

Nagrada za najbolju režiju pripala je rediteljki sa Novog Zelanda, Jane Campion za film “The Power of the Dog”.

Ona je nedavno odnijela dvije glavne BAFTA nagrade, i to za najbolji film i najbolju režiju.

A da su nagrade Britanske filmske akademije ekvivalent Oscaru, to potvrđuje i ovogodišnja nagrada za najboljeg glumca. Naime, nakon BAFTE, Will Smith je odnio i Oscara za najboljeg muškog glumca za film “King Richard”. Mnogi će reći potpuno zasluženo, jer je bio apsolutni favorit za ovu nagradu.

Jessica Chastain je proglašena najboljom glumicom za ulogu u filmu “The Eyes of Tommy Faye”. Iako je prije par godina u jednom intervju kazala da će se u filmu prije skinuti gola nego zapjevati, u ovom filmu je ipak zapjevala i dobila svog prvog Oscara.

Najviše nagrada, i to pet, osvojio je naučno-fantastični film “Dune”.

Najbolja sporedna glumica je Ariana DeBose, nagradu je dobila za ulogu u remakeu Stivena Spielberga “West Side Story”. Spielbergovi baka i deda, sa obe strane, su iz Ukrajine. A ovaj film je uradio jer su mu roditelji bili veliki fanovi istoimenog mjuzikla iz 1961.godine. Iste godine je film osvojio čak 10 Oscara, među kojima su bile nagrade i za režiju, sporedne glumce, kostim, muziku…

Osim toga, Spielberg je ušao i u historiju kao jedini reditelj i producent koji je nominovan za Oscara u 6 decenija ceremonije, dakle, najmanje jedna nominacija u svakoj deceniji.

Nagrada za najbolji originalni scenario osvojio je “Belfast”. Za najbolji strani film nagrađena je japanska drama “Drive My Car”.

Tokom ceremonije emitovana je i poruka podrške Ukrajini.

Mnoge slavne ličnosti, Jason Mamoa, Benedict Cumberbatch, Samuel L Jackson i drugi, skrenule su pažnju na rat u Ukrajini, sitnim detaljima na odjeći, simbolično u bojama ukrajinske zastave, a i na crvenom tepihu su u svojim izjavama dale podršku Ukrajincima.

Producenti Oscara ove godine su se odlučili na malo drugačiji show.

Po prvi put su ceremoniju vodile tri komičarke. Dan prije same dodjele Samuel L. Jackson je dobio Oscara za životno djelo.

Osim toga, prije same ceremonije dodjeljeni su Oscari u 8 kategorija, te emitovani tokom same ceremonije.

Ove godine je bilo dosta i muzičkih numera, priloga i skečeva, što je samoj ceremoniji dalo dosta dinamičnosti.

Prvi put nakon 2019. godine dodjela Oscara je bila održana u normalnim okolnostima, od početka pandemije.

A ovogodišnja 94. dodjela ima i simboliku. Naime, 60 godina James Bonda i 30 godina od kultne komedije “White Men Can't Jump”. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,