Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Del Boj iz “Mućki” uskoro izdaje autobiografiju

Del-Boj-11
Preuzmite sliku

“Ova knjiga će biti prilika da podijelim put koji sam prošao u životu i karijeri sa ljudima koji su me tako velikodušno podržavali”, kaže britanski glumac David Jason

Del-Boj-11

Britanski glumac David Jason, koji se proslavio ulogom Del Boja u kultnoj humorističkoj seriji “Mućke“, objaviće svoje memoare povom 50-godišnjice glumačke karijere.

Ova knjiga će biti prilika da podijelim put koji sam prošao u životu i karijeri sa ljudima koji su me tako velikodušno podržavali – izjavio je za BBC 72-godišnji glumac čija će autobiografija biti objavljena 2014. godine.

Rođen 1940. u Londonu kao David Vajt, Jason je odrastao u skromnoj porodici – otac mu je bio čuvar na ribljoj pijaci, a majka čistačica. On sam je po struci bio električar.

Glumačku karijeru započeo je 1964. ulogom u TV sapunici. Potom je igrao u nekoliko humorističkih sitkoma, da bi 1981. godine dobio ulogu Dereka Trotera, Del Boja, u seriji “Mućke” s kojom će se proslaviti širom sveta.

Ostaće upamćen i po ulozi inspektora Jacka Frosta u krimi seriji “Frostov pristup” (A Touch of Frost), kao i Larkina, oca mnogobrojne seoske porodice u seriji “Dražesni pupoljci majski” (The Darling Buds of May).

Dobitnik je tri BAFTA priznanja za nemjerljiv doprinos razvoju televizije i glumački talenat. Godine 1993, odlikovan je ordenom oficira Reda britanske imperije, a 2005, postaje vitez, tj. dodeljena mu je titula sir.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: