Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dalija Hasanbegović-Konaković o korona virusu: Šestog dana je krenuo problem

Preuzmite sliku

Svoje iskustvo i iskustvo svoje porodice u borbi sa korona virusom za gledateljima N1 televizije podijelila je voditeljica Al Jazeera Balkans Dalija Hasanbegović – Konaković.

“Sinoć smo stigli sa godišnjeg odomora koji je ove godine bio psihoterapija, terapija za pluća preporučena od doktora. Tek kad smo se odmakli od svega i otišli na odmor shvatili smo koliko smo bili pod stresom. Koliko stres utiče na zdravlje mi smo shvatili tek kad smo se odmakli, koliko smo bili u grču i kako je jedan strašni period iza nas. Nismo ni shvatali koliko je ozbiljna situacija do onih baš kritičnih dana. Šta ako završimo u bolnici, jedno i drugo, gdje će nam dijete, šta će biti kasnije…?”, priča Hasanbegović – Konaković u razgovoru sa Minelom Jjašar-Opardija.

Kako kaže, zajedno je za mužem Elmedinom Konakovićem prolazila kroz sve.

“Bili smo zajedno cijeli period. Dino je imao srednju kliničku sliku. Četvrti dan od zaraze on je počeo razvijati simptome. Vrlo ozbiljno sam ovaj virus shvatila od starta. Mene je to jako plašilo. Imala sam dvije upale pluća od kojih je jedna bila atipična, Dino je imao ranije upale pluća, zaista sam se plašila za nas. Kad je Dino razvio temperaturu koja nikad nije išla iznad 37,8. Zvali smo laboratoriju da radi nalaze, krvnu sliku, opisali simptome. Kako nije imao ništa osim te temperature, nikome nije bilo zabrinjavajuće. Nalazi krvi su bili sasvim pristojni, CRP za jedan veći od normalnog, doktori su pogledali te nalaze, niko se nije zabrinuo. Kad se temperatura nastavila, odmah smo uradili serološki test. Ono što nismo shvatili i nismo saznali da se ta antitijela pojave tek sedam do 15 dana nakon izloženosti virusu. Dino je bio tek četvrti dan od izloženosti virusu, nisu mu se formirala antitijela i taj nalaz je, naravno, bio negativan. Smirili smo se, prošla mu je temperatura, počeo se oporavljati. Bio je dobro, imao je apetit”, prisjeća se naša sagovornica za N1.

Kako je navela, njen muž je krenuo na sastanak kad je saznao da je njegov kolega sa kojim je imao kontakt pozitivan i da se nalazi u izolatoriju na Podhrastovima. Konaković se testirao i bio je pozitivan na korona virus.

“Međutim, šesti dan kreće problem. Počinje kašalj tokom noći, gubi čulo mirisa, kašalj je bio sve jači i jači. Uradio je CT pluća i vidjeli smo obostranu upalu. Od tog šestog dana kreću dani koji su bili grozni, noći u kojima je bio strašan kašalj koji ne prestaje”, navela je.

Govoreći o preporukama koje se posljednjih dana dijele na društvenim mrežama, a odnose se na liječenje korona virusa, Hasanbegović – Konaković kaže da u normalnim okolnostima ne bi bilo pohvalno da se ljudi informišu o lijekovima na društvenim mrežama i da za terapije saznaju po društvenim mrežama.

“Većina njih koje sam ja vidjela su lijekovi koje doktor mora propisati. Ne možete sami otići u apoteku i reći dajte mi to. Morate imati recept za te lijekove, doktor mora biti upućen u vaše prijašnje zdravstveno stanje da vam kaže”, navela je.

Na kraju je zamolila sve da nose maske jer maska spašava glavu. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje