Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Daily Mirror prisjetio se herojstva koje stoji iza nastupa BiH na Eurosongu 1993. godine

Preuzmite sliku

Muhamed Fazlagić i njegov bend su “pobjegli od metaka na zaleđenoj planini kako bi stigli na Eurosong, na kojem je Bosna i Hercegovina prvi put učestvovala 1993. godine”, a sada, nakon skoro 30 godina, bend iz Ukrajine može očekivati “istu strastvenu podršku” svijeta koju je tada imao on, navodi se u tekstu britanskog lista Daily Mirror.

“Bilo je to 15. maja 1993. godine, Sarajevo je bio grad pod opsadom srpskih snaga, ali je, uprkos svim izgledima, nova nezavisna Bosna i Hercegovina uspjela po prvi put nastupati na Eurosongu. Bio je to zadivljujući primjer prkosa koji je iskoristio snagu muzike, a bio je i trenutak nade, povezanosti sa vanjskim svijetom”, piše Daily Mirror.

‘Sva bol svijeta’: “Bilo važno da naša priča stigne u dnevne boravke gledatelja”

Fazlagić je za ovaj britanski list opisao svoj “ples sa smrću” dok je bježao iz svog grada pod okriljem noći izbjegavajući snajperske metke, te skupa sa svojim bendom pješke prešao preko Igmana.

Bilo je opasno, ali je bilo i opasno živjeti tamo. Ovako smo imali nadu”, rekao je on.

Preživjeli su, ali je Fazlagić ispričao da je kasnije saznao da su drugi ljudi koji su bježali i neki vojnici na tom planinskom prijevoju te februarske noći izgubili život. Poginulo je šest, a povrijeđeno 17 ljudi.

Aplauz kada je Sarajevo predstavilo svoje bodove neću zaboraviti dok sam živ. I te riječi – ‘Sarajevo, čujemo te’. Naježim se svaki put kad to čujem”, rekao je Fazlagić.

BiH se te noći plasirala na 16. mjesto, a u svojoj zemlji je Fazlagić bio heroj, te se mnogi i danas sjećaju gdje su bili te noći, a njegova se pjesma i dalje pjeva u školama, navodi list.

Ovaj vikend će biti veoma važan za ukrajinski narod. Moral će biti visok kada vide da je cijela Evropa s njima”, rekao je bh. pjevač.

“Gotovo trideset godina kasnije, kada Ukrajina u subotu uvečer nastupi na takmičenju u Italiji – ponovo, bend čija je očajna zemlja napadnuta – može očekivati istu strastvenu podršku”, navodi Daily Mirror.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje