Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cristiano Ronaldo učinio sve da spasi brata: Izvukao ga je iz pakla ovisnosti

Preuzmite sliku

Dobro je poznato da jedan od trenutno najuspješnijih fudbalera svijeta Cristiano Ronaldo voli svoju porodicu. Osim što i sam sa svojom partnericom Georginom Rodriguez odgaja petero djece, jako je vezan za majku Dolores, kao i sestre Elmu i Katiju te brata Huga.

– Ako nemaš porodicu, život će biti jako, jako težak, rekao je fudbaler 2015. u svom biografskom filmu ‘Ronaldo’.

Poznato je i da njegova porodica njega podržava i često se oglašavaju na društvenim mrežama hvaleći svog slavnog brata, a i da im on redovno pomaže u svemu. Najviše je ipak učinio za 10 godina starijeg brata Hugu.

Hugo se i sam u mladosti pokazao talent za nogomet, no zapala ga je sudbina da zauvijek ostane u sjeni svog brata superstara. Da se teško nosio s tim svjedoči i činjenica da je kasnih 90-ih potonuo u ovisnost o alkoholu i drogama. Inače, i njihov pokojni otac Jose Dinis Aveiro borio se s alkoholizmom, a njegova borba s alkoholom ostavila je različit trag na njegovoj dvojici sinova.

 • Dok se Ronaldo, gledajući kako im je očevo opijanje uništavalo porodicu, zakleo da nikad neće piti, Hugo je pokleknuo. Joseu Dinisu otkazala je jetra i preminuo je kad je Ronaldu bilo samo 20 godina pa nije doživio sinovljev streloviti uspjeh.

  – Cristiano je vidio što alkohol i droga mogu napraviti ljudima. To je jedna od stvari koja ga je dovela tu gdje je danas. Dinis se alkoholom odveo u rani grob, a to je slomilo Cristiana. Neprestano mu je nudio platiti liječenje, ali on je samo nastavljao piti. Imao je samo 52 godine kad je umro. Cristiano je bio vrlo blizak s ocem. Volio bi da je on još uvijek ovdje i da vidi kakav je igrač postao, ispričala je jednom prilikom njihova majka Dolores Aveiro.

 • Srećom, brata nije izgubio na isti način. Danas je 48-godišnji Hugo trijezan i vodi muzej posvećen Cristianu u Madeiri u Portugalu. Braća su veoma bliska, a Ronaldo je kum Hugovu sinu.

  Upravo je mlađi brat bio taj koji je Huga iščupao iz pakla ovisnosti. Nakon što je Ronaldo briljirao u finalu Lige prvaka 2014. i osvojio kup rekao je bratu da je on ispunio svoj dio obećanja te da je sad njegov red da prestane piti.

  Ovo je bio zaista težak zadatak za čovjeka koji je većinu svog života proveo konzumirajući opijate, a Ronaldo mu je pomagao da se ostavi alkohola još od tinejdžerskih dana. (Azra.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,