Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Clint Eastwood u 91. godini iščekuje premijeru svog novog westerna u kojem i glumi glavnu ulogu

Preuzmite sliku

“Plači, Mačo” u režiji Clinta Eastwooda, u kojem igra i glavnu ulogu, premijerno će biti prikazan 22. oktobra, najavljeno je iz studija „Warner Brothers“. Holivudska legenda premijeru ovog filma dočekuje u svojoj 91. godini i u tom ostvarenju se vraća westernu na svoj način.

U godinama kada većina režisera i glumaca, ako ih uopšte dožive, uživaju u penziji, Clint Eastwood nastavio je da bez prekida snima uspješne filmove. Da bi završio najnoviji film, nije ga omela ni pandemija. Snimio je neowestern po istoimenom romanu Richarda Nasha iz 1975. godine i smjestio ga u vrijeme s kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka, prenosi Nova.rs.

Priča prati Mike Miloa, nekadašnju zvijezdu rodea, a sada isluženog odgajivača konja koga bivši gazda zove da mu pomogne, ode po njegovog sina (Eduardo Minett) u Meksiko, praktično ga kidnapuje od majke alkoholičarke i dovede ga u Texas. Dok se vraćaju kroz predjele ruralnog Meksika i sreću se sa neočekivanim iznenađeniima na putu, Milo uči mladog saputnika tome šta znači biti dobar čovjek, tražeći u tome priliku i za lično iskupljenje, navodi se u opisu filma. Pored njih dvojice, u filmu igraju i Dwight Zoakam, Natalia Traven, Horacio Garcia Rojas i Fernanda Urrejola.

Ovaj film trebalo je, prema prvobitnim planovima, da bude snimljen još prije 30 godina, sa Royem Scheiderom u glavnoj ulozi, ali je taj pokušaj propao. Potom se prije 10 godina scenarija dohvatio Arnold Schwarzenegger sa idejom da on igra Miloa, čak je i snimanje u režiji Brada Furmana bilo najavljeno u Kanu, ali je i to otkazano. Na kraju je scenario, koji je napisao sam Richard Nash još prije nego što će priču pretvoriti u roman, dospio u ruke Eastwoodu i film je trenutno u postprodukciji.

Prethodni Eastwoodov film, “Richard Jewell” (2019), o radniku obezbjeđenja koji je prijavio postavljenu bombu na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, da bi se potom otkrilo da je bio glavni osumnjičeni za njeno postavljanje, zaradio je 44 miliona dolara na blagajnama, a Kathy Bates bila je nominovana za Oscara za najbolju sporednu ulogu. Godinu ranije, film “Mula”, koji je i režirao i u njemu igrao glavnu ulogu, u kinima je zaradio 185 miliona dolara.

Filmska legenda, dobitnik četiri Oscara i četiri Zlatna globusa, u maju prošle godine proslavio je 90. rođendan. Filmsku karijeru je i počeo u niskobudžetnim TV westernima i filmovima B kategorije, a poslije kaubojske serije “Sirova koža” (1959-1965) probio se na veliki ekran u kultnoj trilogiji Sergia Leonea “Za šaku dolara” (1964), “Za dolar više” (1965) i “Dobar, loš, zao” (1966). Uloge u tim filmovima od njega su napravile svjetsku zvijezdu, a njegov “minimalistički” stil glume mnogi su kasnije pokušavali da kopiraju.

  • Osim kao Bezimeni, Eastwood se u istoriju filma upisao i kao mačo inspektor Harry Callahan iz serijala o prljavom inspektoru u režiji Dona Zigela, a antiheroja je igrao u “Bjekstvu iz Alkatraza” (1979). Šira publika otkrila je u njemu odličnog poznavaoca džeza nakon što je režirao “Bird” (1988), biografski film o saksofonisti Charliju Parkeru, a njegova nježnija strana došla je do izražaja u “Mostovima okruga Medison” (1995).

    “Plači, Mačo” je deveti film koji u devetoj deceniji života potpisuje kao režiser. I to neowestern.

    Kao zanimljivost navodi se i to da Eastwood još čuva pončo koji je nosio u svim filmovima Sergia Leonea.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje