Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Cijela Jugoslavija navijala je za Mariju i Bobu: Rialda Kadrić svojevremeno otkrila zašto je napustila Beograd

Preuzmite sliku

Region je obišla vijest da je jugoslavenska glumica Rialda Kadrić, najpoznatija po ulozi Marije u filmskom serijalu “Žikina dinastija”, preminula u 58. godini. A za njenu i Bobonu ljubav svi iz bivše države su navijali.

Rođena je 1963. godine u Beogradu. Bila je član Dramske sekcije Radio Beograda. A imala je samo 13 godina kada je snimila svoj prvi film.

Vezano | U 57. godini preminula glumica koju smo poznavali kao Mariju iz “Žikine dinastije” 

Veliki karijerni uspon se desio 1977. godine, kada se prvi put pojavila u filmu “U banji jednog leta”.

Sljedeće godine je sa sjajnom glumačkom ekipom snimila film o odrastanju “Lude godine”, poznatiji kao serijal “Žikina dinastija”.

Ukrala srca publici

Već je kao tinejdžerka dobila priliku da igra rame uz rame sa Dragomirom Bojanićem Gidrom, Darom Čalenić, Markom Todorovićem i Jelenom Žigon. Njen partner je u tom filmu bio Vladimir Petrović, kome je to također prva velika uloga.

Osim u “Žikinoj dinastiji”, Rialda je glumila u filmovima “Dvoboj za južnu prugu”, “Moljac”, “Lepotica iz Amhersta”, “Ćao, inspektore”

Glumica je u “Žikinoj dinastiji” u potpunosti ukrala srca publike širom Jugoslavije. Ipak, dugo je nije bilo pred kamerama. Kadrić je, kao i mnogi drugi, ove prostore napustila tokom burnog raspada bivše zemlje.

Svojevremeno je otkrila zašto se nikad više iz Londona nije vratila u Beograd. Ispričala je i potresnu ispovijest da je tokom rata koji je početkom devedesetih zadesio Jugoslaviju, iznenada preminula njena majka.

– Bila sam u Londonu na usavršavanju jezika. Tog 16. januara 1991. godine, kada je počeo rat u Zalivu, moja majka je iznenada preminula na ulici u Beogradu. Sjedela sam u stanu u Londonu, gledala vijesti, slušala o početku rata, kada me je zatekla ta vijest. Aerodrom je bio zatvoren i nisam imala načina da se vratim kući. Jako sam bila vezana za svoju majku, a pošto nje više nije bilo, a rat i u bivšoj Jugoslaviji širio se cijelom zemljom, riješila sam da se vratim u London i tamo počnem neki novi život – rekla je Rialda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,