Ponedjeljak, 3. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
avatar16
Preuzmite sliku

Čečenski pisac tvrdi da mu je Cameron ukrao ideju za “Avatar”: Traži trećinu zarade

Čečenski pisac Ruslan Zakriyev optužio je redatelja Jamesa Camerona za krađu jer smatra da mu je redatelj ukrao ideju za film “Avatar”.

Ruslan traži trećinu zarade jer smatra da su bez njegove dozvole preuzeti dijelovi njegova romana “Tajno oružje” koji je napisao i objavio na internetu 2002. puno prije nego se Cameronov film pojavio u kinima.

Ruski sud već je ranije odbio njegovu tužbu jer Cameron živi u drugoj zemlji, ali to očito nije omelo pisca koji je ovog puta aktivirao i stručnjake da utvrde radi li se zaista o plagijatu.

Njegov advokat tvrdi da je Zakriyev pokušao stupiti u kontakt s redateljem na šta mu je Cameron odgovorio da “stane u red” jer postoje mnogi koji tvrde isto što i on.

Komentirajući optužbe, Cameron je izjavio da su braća Strugatsky (poznati ruski pisci) jedini kojima bi bio spreman platiti, ali oni nisu podigli tužbu. Naime, Boris Strugatsky prije smrti samo je javno dao do znanja da dijelovi “Avatara” podsjećaju na njihov roman iz 1962. “Noon: 22nd Century”. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,