Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bogati, žestoki i razmaženi: Za njih pravila ne postoje, naučeni su da novac može kupiti baš sve

Preuzmite sliku

U jeku sankcija bogatim Rusima svakodnevno možemo vidjeti kako se na popis sankcioniranih dodaju nova imena. Za neka nam je jasno zašto su tu, za druga, pogotovo kad uz njih vidimo da se radi o 20-godišnjacima koji, barem po prezimenima, nemaju rodbinske veze s Putinovim režimom, treba malo istraživanja…

I dok njihovi roditelji iz sveg glasa pljuju po Zapadu i hvale Putina, ta ista djeca uživaju u svim luksuzima koje nudi zapadni svijet.

– To je slučaj ekstremnog licemjerja. Ne znam jesu li ti ljudi i do kraja svjesni toga. Oni vjeruju da postoji rat između Zapada i istoka (Rusije), ali ne smatraju kako zbog toga ne bi trebali imati dvorce u Francuskoj i slati djecu na najbolje moguće fakultete – komentira za CNN Daniel Treisman, profesor i stručnjak za Rusiju s fakulteta u Los Angelesu.

I sam Putin je nedavno napao sve Ruse koji smatraju da on nije u pravu te ih je nazvao izdajnicima domovine i pristašama Zapada. Naravno, ni njemu ne smeta što mu se kćeri obrazuju i uživaju u luksuznom životu na Zapadu…

Među prvim sankcioniram Rusima uz Vladimira Putina bio je njegov prijatelj i glasnogovornik Dmitrij Peskov. Uskoro su na popis dodana i njegova odrasla djeca, kao i njegova sadašnja supruga, ali i bivša gospođa Peskov.

– Plaća kojom raspolaže ne može finansirati takav život – poručili su Amerikanci i dodali kako gospodin ima ručni sat vrijedan 600.000 dolara te da ljetuje na jahti čiji sedmični najam stoji oko pola miliona dolara. Sve to s godišnjom plaćom od oko 170.000 dolara.. 

 • Razmjer bogatstva ove porodice otkrio je Navaljni u svojem anti-korupcijskom projektu u kojem navodi da su sin i kći Peskova, prije povratka u Rusiju, obrazovani na najboljim evropskim fakultetima, kako porodica posjeduje velika imanja u Francuskoj, te da je svaki od njih vlasnik nekoliko stanova i bijesnih automobila.

  – Školski sistem u Rusiji je pakao. Osjećam se bolje u evropskom okruženju – rekla je prije početka invazije na Ukrajinu Elizaveta Peskova, kći glasnogovornika Kremlja. Nakon što je invazija počela oglasila se porukom da je protiv rata, ali ta poruka je ubrzo obrisana.

  I tu se vraćamo na ono licemjerje s početka teksta. Jer Elizaveta je pohađala elitne francuske škole u kojima godina košta otprilike 50.000 dolara, a kao dodatne aktivnosti nude satove letenja! Ako je tad bila premala da shvati šta se događa, onda danas u 24. godini, vjerovatno zna da je stan vrijedan dva miliona dolara u Parizu kupljen novcem nelegalno zarađenim, da ne kažemo ukradenim, u Rusiji.

   

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

   

  Objavu dijeli Elizaveta Dmitrievna (@lisa_peskova)

  – Najbolji opis tog sistema u Rusiji bila bi kleptokracija, tj. vladavina lopova – govori za CNN profesorica Jodi Vittori sa sveučilišta Georgetown, koja je stručnjakinja za finansijske malverzacije i pronevjeru novca. Odmah nastavlja s objašnjenjem:

  – Cijela poanta sistema je da se nekolicina odanih bogati. Oligarsi žele živjeti na Zapadu jer tu su najbogatije države. Oni žele uživati u svemu što taj svijet nudi. Osjećaju se sigurnije tu nego u Rusiji. Pogotovo ako uspiju prebaciti nešto novca u te države – govori profesorica Vittori.

  Ako ste mislili da je Elizaveta ta koja je problem u porodici Peskov, grdno ste se prevarili. Jer ona je pravi anđeo u odnosu na svojeg polubrata Nikolaja Cholesa. Dmitrijev najstariji sin obrazovan je u Engleskoj, vlasnik je nekolicine luksuznih nekretnina u Moskvi, obišao je svijet u privatnom avionu, a pogotovo je ‘slab’ na najmoćnije jurilice. Uz to je i nezaposlen. Navaljnijeva stranica navodi da je zbog divljanja u prometu zaradio čak 116 prekršaja i to samo u Rusiji, ali kako mu je tata Putinov prijatelj…

  Za Nikolaja nema problema. Prema nekim izvorima on je dvaput osuđivan u Engleskoj zbog fizičkog napada, a protiv njega je u Rusiji podignuta optužnica jer je navodno pretukao svoju baku, ali starija gospođa ipak je kasnije odlučila povući svoju izjavu. Prema fotografijama dostupnim na društvenim mrežama, Nikolaj danas uživa u jahanju konja i živi bez većih briga…

 • – Mislim da sankcije nisu poštene. Ne mogu putovati zbog njih. Ovo sigurno nije pravedno suđenje. Ludo je što sankcioniraju djevojku od 24 godine. Jako sam uzrujana zbog cijele situacije. Ja sam ponosna Ruskinja, ali ovo je lov na vještice i borba protiv svega ruskog – rekla je mlada gospodična nakon početka invazije za Business Insider.

  Ali nije Peskov jedini koji ne voli Zapad, ali smatra da je očito bolji od Rusije. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov svoju je djecu poslao na obrazovanje u London i New York. Koliko je ‘velikodušan’ pokazuje i kći njegove sadašnje djevojke iz prvog braka, Polina Kovaleva.

  Ona voli zimovati u Austriji, ljetuje isključivo na jahtama i luksuznim vilama, a do 21. rođendana postala je ponosna vlasnica stana od gotovo šest miliona dolara u centru Londona. Sve to finansira stari Sergej..

  Druga kći ruskog ministra vanjskih poslova, Ekatarina Vinokurova, fakultet je završila u SAD-u, a doktorat je obranila u Londonu. Nije živjela životom prosječnog studenta, već u luksuznim apartmanima. .

  Voli i gospon Putin Zapad i njegove čari, ma štogod govorio. Jer zašto bi inače Svetlana Krivonogikha, bivša čistačica i navodno bivša Putinova ljubavnica koja mu je rodila kći, posjedovala luksuzni stan u Monte Carlu vrijedan 4,1 milion dolara. Uz to, nedavno su u javnost procurile fotografije stana kojeg su Svetlana i njezina kći Luiza (19) ponudile za iznajmljivanje u St. Peterburgu.

  I dok Luizu ne priznaje kao svoju, Marija Vorontsova je definitivno njegova. Ova Putinova kći donedavno je bila u braku s nizozemskim biznismenom i živjeli su u stanu vrijednom oko 3,5 miliona eura. Iako je po struci doktorica, teško da je do novca za stan i luksuzan život kojim živi došla (samo) vlastitim radom…

 • Putinovu mlađu kći Katerinu povezuje s nekolicinom nekretnina u Rusiji, među njima i onom na zapadnoj obali u koju su nedavno provalili aktivisti s ciljem da u njoj prime izbjeglice iz Ukrajine.

  O razmjeru bogatstva djece Putinovih oligarha nedavno je pisao i britanski medij MyLondon. Oni su intervjuirali nekolicinu učenika koji su razred dijelili s tom djecom.

  – U privatnim školama sva djeca su bogata. Ali neka su puno bogatija od drugih i to se može brzo prepoznati. U razredu sam imao kći jednog oligarha koja je ponekad organizirala pidžama tulume u svojem stanu. Pozvala bi prijateljice, a govorim o curicama od 13 godina, koje bi onda uživale u najboljim specijalitetima koje su za njih pripremili najskuplji restorani- ispričao je jedan učenik za britanski medij i dodao kako su ta djeca odgojena da misle da novac može kupiti sve i riješiti sve probleme. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,