Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bio je jedan od najboljih akcijskih režisera, a danas je među najomraženijim licima Hollywooda

Preuzmite sliku

Kakva je faca bio John McTiernan u svoje doba. Režirao je filmove Umri muški, Predator, Lov na Crveni oktobar, Umri muški s osvetom, Afera Thomas Crown, Posljednji akcijski junak, 13. ratnik… Jedan od najboljih akcijskih režisera u zlatnom periodu akcije. Pravi filmski školarac s okom perfekcionista, s detaljnom obukom baziranom na europskoj kinematografiji koju je implementirao na “rokačine”, međutim…

FBI mu je 2006. godine došao glave nakon što se otkrilo da je unajmio čuvenog holivudskog privatnog detektiva i reketara u slobodno vrijeme Anthonyja Pellicanoa, i to da postavi prislušne uređaje i špijunira Charlesa Rovena, producenta McTiernanovog filma Rollerball, i McTiernanovu bivšu ženu, prenosi index.hr.

Sam John McTiernan vjerovatno je previše puta gledao Coppolino Prisluškivanje, pa je tim metodama htio saznati kakve su namjere producenata s Rollerballom i kako ga žele “zavrnuti”. Svakako, isto to je planirao i saznati po pitanju bivše supruge.

  • Otkad je to isplivalo na površinu, on je na stupu srama, pravosudni organi takmiče se ko će ga više srediti, razvlače ga po sudovima, kućnim pritvorima, kao i po pravom zatvoru, gdje je proveo oko godinu dana i izgubio silne kilograme. U međuvremenu je proglasio bankrot, usput izgubivši i sve šanse za nastavak respektabilne karijere kakvu je imao. Nema potrebe isticati da je postao i jedno od najomraženijih lica u Hollywoodu, jer, eto, tako oni to rade.

  • Postojala je kampanja Free McTiernan, koju su, između ostalih, podržali Samuel L. Jackson i Alec Baldwin. Postojale su glasine i o velikom povratku, međutim McTiernan već ima 70 godina, posljednji film snimio je 2003., a budući da su mu i danas za vratom oni koji su bili i na početku FBI košmara, teško da će biti što od toga.

    O njemu se sve manje priča, sve rjeđe se neko usudi i spomenuti ga u američkoj javnosti. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje