Utorak, 11. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Belma Sakić ‘djevojka sa gitarom’: Muzika čisti dušu od svakodnevne prljavštine

Preuzmite sliku

Belma Sakić iz Puračića, 20-godišnja je studentica Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli koja plijeni pažnju na društvenim mrežama svojim izvedbama brojnih poznatih hitova.

“Volim muziku onoliko dugo koliko znam za sebe a svirati i pjevati počinjem sa svojih 11. godina.” za Tuzlanski.ba ističe Belma, te dodaje da se ne slaže sa činjenicom da je ‘gitara muški instrument’.

“Mislim da ženi može jako lijepo pristajati žičani instrument. Jedne prilike, na porodičnoj večeri čula sam izvedbu našeg rođaka i odlučila krenuti na časove gitare. Od tada do danas, gitara je sastavni dio moje svakodnevnice. Preferiram pop-komercijalni zvuk ali smatram da je čar autora u tome da se možemo pronaći u bilo kojem žanru. Ipak, ono što određuje mene kao pjevača jeste taj pravac popa sa primjesama komercijale.”

Belma ističe da od malena prati Alena Ademovića, a kada je u pitanju omiljena pjesma, navodi da ih ima mnogo ali bi izdvojila pjesmu “Svadba”. Coveri koje je snimila u posljednje vrijeme izazvali su brojne pozitivne reakcije:

“Proteklih dana smo vrijedno radili i snimili nekoliko super obrada, raduju me pozitivne reakcije kao i saradnja sa Dariom Matićem te divnom ambijentu u kojem smo sve i snimali”.

Belma muziku ne smatra samo hobijem te nakon fakultetskih obaveza, usavršavanje u muzičkom smislu je jednako bitan prioritet:

“Budući da i fakultet i muziku gledam kao profesiju, kada sam na fakultetu ne crtam note u rokovnik i maksimalno sam posvećena učenju. Čim izađem sa predavanja note se ponovno vrte po mojoj glavi.” navodi Belma Sakić koja je razgovor zaključila izrekom Bertolda Auerbaha da „Muzika čisti dušu od svakodnevne prljavštine.“ (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,