Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Angelina prodala Bradov poklon za više od 11 miliona dolara

Preuzmite sliku

Rooseveltov sin je nakon njegove smrti 1945. prodao sliku, a ona je promijenila nekoliko vlasnika prije nego što su je 2011. kupili Angelina Jolie i Brad Pitt. Par se rastao 2016. godine, a razvod je završen 2019. godine.

Pejzaž iz Maroka Winstona Churcilla, koji je bio u posjedu Angđeline Jolie, prodat je na aukciji za više od 11,5 miliona dolara, što je nova rekordna cijena za sliku britanskog premijera iz vremena Drugog svjetskog rata. Slika “Toranj džamije Kutubija” prodata je u londonskoj aukcijskoj kući Christie's za 8.285.000 funti ili 11.590.715 dolara, iako je njena vrijednost prije aukcije procijenjena na 1,5 do 2,5 miliona funti. Prethodna rekordna cijena za jedno Churchillovo djelo bila je nešto manje od 1,8 miliona funti, prenosi nova.rs.

Slika džamije u Marakešu iz 12. vijeka u suton, sa Atlaskim planinama u pozadini, djelo je koje oslikava i političku i hollywoodsku istoriju, javlja Associated Press.

  • Jedina slika koju je Churcill završio za vrijeme Drugog svjetskog rata nastala je poslije konferencije u Kazablanki 23. januara 1943. godine, na kojoj je sa tadašnjim američkim predsjednikom Franklinom D. Rooseveltom planirao poraz nacističke Njemačke. Dvojica lidera su nakon konferencije posjetila Marakeš, a Churcill je sliku poklonio Rooseveltu kao uspomenu na to putovanje.

    Slika je prodata iz porodične kolekcije Jolie, a kupac još nije poznat. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje