Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Američki nobelovac dao ohrabrujuću poruku: Najgore od koronavirusa će proći brže nego što se misli

Preuzmite sliku

Nobelovac i biofizičar sa Stanforda Michael Levitt počeo je u januaru analizirati brojne slučajeve koronavirusa i ispravno je previdio da će se Kina izvući iz najgore faze epidemije mnogo prije nego što su mnogi epidemiolozi predviđali. 

Sada Levitt sličan scenarij predviđa za SAD i ostatak svijeta, piše Los Angeles Times.

Dok mnogi epidemiolozi upozoravaju na mjesece, a neki čak i na godine, masovnih društvenih poremećaja i milione smrti, Levitt kaže da podaci jednostavno ne podupiru takav scenarij, posebno u područjima gdje postoje mjere socijalne distance među ljudima.

“Ono što moramo učiniti je kontrirati paniku”, dodao je. “Gledamo li veliku sliku, bit ćemo u redu”, rekao je još Levitt.

U slučaju Kine on je 31. januara primijetio da je zemlja imala 46 novih smrti od koronavirusa, u poređenju s 42 smrti dan ranije.

Iako se broj smrti u 24 sata povećao, stopa rasta se počela smanjivati. Upravo je ta stopa, smatra Levitt, govorila više od brojeva.

Tako je ispravno predvidio da će broj smrti usporavati još više sljedeće sedmice.

Tri sedmice kasnije Levitt je predvidio da će ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Kini biti oko 80 hiljada s oko 3250 smrti, što se pokazalo iznenađujuće tačnim.

16. januara Kina je imala 80.298 slučajeva i 3245 smrti. Broj novozaraženih je pao na oko 25 na dan, a posljednjih se sedmica još smanjio. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje