Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ali Banat: Preminuo bogataš koji je pomagao siromašnim muslimanima (VIDEO)

Preuzmite sliku

Australskom milioneru Aliju Banatu rak je dijagnosticiran 2015. godine te mu je rečeno da ima još najviše sedam mjeseci života. Teška ga je bolest promijenila i poslužila mu kao katalizator da svoje bogatstvo upotrijebi na pozitivniji način.

Život u luksuzu, brzi automobili, skupocjena odjeća i nebrojena druga materijalna bogatstva bili su svakodnevnica australskom milijunašu Aliju Banatu iz Sydneyja, no onda su mu doktori 2015. godine dijagnosticirali rak u terminalnoj fazi i rekli mu da još ima najviše sedam mjeseci života.

Banat je uprkos crnoj prognozi, poživio dvije godine duže od prognoziranih sedam mjeseci, a to je vrijeme posvetio, osim borbi s teškom bolesti, i prikupljanju sredstava za siromašne muslimane širom svijeta.

Kada je shvatio da je teško bolestan, Banat je rekao kako je shvatio i da ima sasvim pogrešne ciljeve u životu.

Svoju bolest opisao je kao “dar kojim mu je Allah dao šansu da se promijeni” u dokumentarcu objavljenom na YouTubeu, prenosi Dnevnik.hr.

Čim je dobio dijagnozu, prodao je svoje poslovno carstvo i otputovao u afričku zemlju Togo, u kojoj oko 55 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva. Togo ima i između 12 i 20 posto deklariranog muslimanskog stanovništva, pa je Banat odlučio iskoristiti svoj novac za izgradnju mesdžida, kao i za izgradnju škole. Nakon toga proširio je svoje ciljeve i pokrenuo projekt Muslims Around The World (MATW).

U protekle tri godine taj je projekt prikupio gotovo 800.000 dolara.

Banat je preminuo tokom protekle sedmice, a njemu u čast stiže sve više donacija za navedeni projekt.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,