Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Albanija otvorila prvo polufinale Eurovizije, evo kada nastupa Hrvatska

Preuzmite sliku

Eurosong 2022. je počeo večeras prvom polufinalnom večeri, a prva je nastupala Albanija sa pjesmom Sekret koju izvodi Ronela Hajati.

Predstavnici prvih 17 zemalja dat će sve od sebe da na pozornici torinske dvorane PaloOlimpico osvoje simpatije gledaoca i osiguraju kartu za veliko finale koje se očekuje u subotu. Mjesta u finalu je, kao i uvijek, samo deset. U prvom polufinalu glasat će žiri i publika iz 17 zemalja sudionica, te Francuske i Italije koja dio BIG5 skupine imaju izravan plasman u finalu.

Na sinoć završenoj generalnoj probi, glasali su stručni žiriji koji se sastoje od po pet muzičkih stručnjaka iz svake od zemalja. Njihovim glasovima prirodat će se glasovi SMS i telefonskog glasanja gledatelja koje počinje po završetku posljednje izvedbe i trajat će deset minuta.

Voditelji će potom pročitati imena deset najboljih, u nasumičnom redoslijedu, dok ćemo stvarne rezultate prvog polufinala saznati tek po završetku finala. Kladionice zadnjih dana miruju i, čini se, nisu odreagovale na probe. Favorite za prolazak je teško prognozirati, ali i publika i kladionice se slažu kako Ukrajina, Grčka, Albanija i Norveška ne bi trebale imati problema kada je plasman u završnicu u pitanju.

S druge strane, teško je pronaći pjesmu za koju je moguće reći kako nema šansi za ulazak u finale. Ipak, kladionice najmanje vjeruju u Litvu, Bugarsku i Sloveniju. 

Predstavnica Hrvatske Mia Dimšić sa pjesmom Guilty Pleasureće nastupit će jedanaesta po redu. (eurosnog.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje