Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

31. Mart, dan bez interneta

no-internetDM
Preuzmite sliku

Hakerska grupa Anonymous, većini poznata, najavila je da će napasti glavne DNS root servere na 31. mart. Izjavili su da je to dio protesta borbe protiv zaustavljanja piraterije i cenzure na internetu.

\"no-internetDM\"Anonymous najavljuje da će DDoS napadom napasti na 13 glavnih DNS servera, koji nam omogućuju da kada u browser ukucamo ime domene to ime pretvori u odgovarajuću IP adresu i pristupi stanici.

Ukoliko im napad bude uspješan ovo bi značilo da bi se onemogućilo korištenje interneta na način na koji ga svakodnevno koristimo, ne bi se moglo pristupati stranicama preko njihvog url-a, ne bi mogli surfati internetom, čak niti slati e-mailove.

Pošto se radi o grupi Anonymous, ne zna se koliko se ozbiljno može shvatiti ova prijetnja koju su iznijeli. Anonymous je grupa ili bolje rečeno globalni pokret kojem pristupa ko želi i ne zna se ko su članovi grupe, tako da se može i desiti da neko ko zapravo nije član Anonymousa napiše ovakvu poruku. Pratit ćemo dešavanja i bit ćete obavješteni ukoliko saznamo da je ovo samo neka zezancija od nekoga ko zapravo i nije član ove hakerske skupine.

Hoće li napad biti uspješan, hoćemo li imati internet 31. marta, ovom najavom, ukoliko je istinita, dali su dosta vremena administratorima DNS servera da se pripreme da odbrane napad, tako da će im ići još teže nego što su planirali.

Mislim da je operacija kako je oni nazivaju \”Global blackout\”, jako teška za izvesti, ali s druge strane sam radoznao, kako to planiraju i hoće li im uspjeti. Šta vi mislite o ovome, očekujemo vaše komentare?

tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: