Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Žuta je u trendu. Evo zašto stručnjaci tvrde da jedan zid trebate ofarbati u ovu boju

Preuzmite sliku

Iako ona nije preporučljiva za spavaću sobu, postoje brojne prednosti zašto jedan zid u kući mora biti u ovoj boji.

Žuta boja u enterijeru doma i dalje ne izlazi iz mode. Koliko god da nekada pomislimo da je pretjerana ili da neće prijati našem oku, arhitekte vole da eksperimentišu tvrdeći da nikada do sada nisu naišli na neodobravanje vlasnika stanova.

Idealno uređenje enterijera, kakvo viđamo u časopisima, gotovo uvijek podrazumijeva i upečatljive detalje kakvi su jarki zidovi u jednom dijelu doma. Ona boja koja nikada nije pogrešna i ne izlazi iz mode je žuta.

  • Žuta je boja sunca, sjaja i vedrine. To je najstimulativnija od svih boja koju ljudsko oko prvo opaža. Zbog toga su u većini zemalja taxi vozila i školski autobusi upravo žuti. Karakteriše je velika talasna dužina, a mnoge će iznenaditi podatak da je žuta boja svjetlija od bijele.

    Boje zidova jedan su najvažnijih dijelova uređenja stana, a žuta je dokaz da neke boje jednostavno ne mogu izaći iz mode, tvrde stručnjaci arhitekte. Najčešće se traže žute nijanse boje šampanjca, vanilije ili putra, a razlog popularnosti ove boje je njena atraktivnost i povezivanje sa srećom, toplinom i svijetlom. Žuta boja djeluje pozitivno na ukućane i donosi novu energiju, pa je upravo zato ljudi najviše koriste u kancelarijama i kuhinjama.  (novosti.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,