Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Žrtve nasilja otvorile dušu i priznale: Ovu odjeću smo nosile kada smo seksualno napadnute

Preuzmite sliku

“Šta je nosila”, često je pitanje ljudi koji saznaju da je neko seksualno napadnut. Naravno, njime velik dio krivnje prebacuju na žrtvu, sugeriršući da je napad mogla spriječiti samo da se drugačije obukla.

Izložba What You Were Wearing želi takvim ljudima pokazati koliko griješe. Na njoj je prikazana odjeća koju su žrtve nosile u trenutku napada, a cilj je uništiti mit da je žrtva mogla spriječiti napad samo da je obukla nešto drugo.

Ideja za izložbu rodila se nakon što su dr. Mary Wyandt-Hiebert i Jen Brockman, koje godinama rade sa žrtvama seksualnog nasilja, čitale pjesmu “What I Was Wearing” dr. Mary Simmerling na jednoj konferenciji. Kako piše Bored Panda, pjesma ih je dirnula te su odlučile organizovati izložbu na tu temu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LOVEOMETRIE (@loveometrie) on

Zbog toga su na Univerzitetu u Arkansasu 2014. godine postavile umjetničku instalaciju “What Were You Wearing?”. Studenti uključeni u izložbu su opisivali potanko šta su nosili, a cilj projekta bio je pokazati da odjeća ne uzrokuje seksualno nasilje niti će ga njena promjena spriječiti.

Posljednjih pet godina izložba je putovala po univerzitetima te pokretala diskusiju o okrivljavanju žrtve zbog njenog odijevanja.

“Nosila sam kupaći kostim. Vozili smo se u kanuima cijeli dan. Bilo je zaista zabavno. Ušli su mi u šator dok sam se presvlačila”, napisala je jedna djevojka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by What Were You Wearing Exhibit (@whatwereyouwearingdsu) on

Druge ispovijesti još su strašnije.

“Haljinu. Mjesecima kasnije moja mama se žalila da više uopće ne nosim haljine. Imala sam šest godina”, otkrila je druga žrtva.

“Omiljenu žutu majicu, no ne sjećam se koje sam hlače nosila. Sjećam se da sam bila zbunjena i da sam htjela otići iz bratove sobe nastaviti gledati crtiće”, otkrila je još jedna žrtva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sharon Chen (@sharonchentv) on

Četvrta djevojka dala je otkaz zbog pitanja “Šta si nosila”.

“Nisam došla nekoliko dana na posao nakon što se to dogodilo. Kad sam rekla šefici, pitala me to pitanje. Rekla sam: ‘Majicu i traperice, kujo, šta misliš da se nosi na košarkašku utakmicu. Izašla sam i nikad se više nisam vratila”, otkrila je pokazujući majicu koju je nosila. (Index.hr)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hayley Buettell (@misssunsetlanding2019) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Not On My Campus SMU (@notonmycampussmu) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Titterington (@davidfordtitterington) on

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,